Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Halálos antiszemita fenyegetést kapott Jámbor András a kormánymédia lejárató kampányának hatására

„Halálosan megfenyegettek egy durva, antiszemita, „Betyárok” aláírással ellátott, kézzel írt levélben” – írja Facebook-posztjában Jámbor András országgyűlési képviselő. A politikus szerint a levél a Fidesz és médiája ellene és a Szikra közössége ellen folytatott kampányának következménye. A mozgalmat február óta, a Budapesten – az ügyészség szerint külföldi állampolgárok által – elkövetett erőszakos bűncselekmények óta érik támadások. A kampányból a fideszes politikusok és médiájuk mellett az állami szervek is kiveszik a részüket.

„Ebben a lejáratókampányban egy olyan erőszakos bűncselekménybe akarnak belekeverni engem és a Szikrát, amelyről a nyomozóhatóság kimondta, hogy nincsen közünk hozzá, hiszen egyetlen tagunk után sem nyomoznak. Még februárban valóban zajlott eljárás egy tagunkkal szemben: őt ártatlanul 14 napra börtönbe csukták”

– írja Jámbor, emlékeztetve, hogy a rendőrség és az ügyészség is kimondta az aktivistáról, hogy a bizonyítékok alapján egyértelműen nem követett el bűncselekményt. Hozzáteszi azt is, hogy most egy olyan pedofil-ügybe akarják belekeverni, amelyben

a BRFK kimondta: nem érintett egyetlen Szikra-tag sem, és nem is nyomoznak tagjuk ellen.

„Nem jó érzés ilyen halálos fenyegetést kapni, kétgyermekes apaként pláne vérfagyasztó”

– írja Jámbor. A lapunkhoz is eljuttatott, kézzel írt levélben az antiszemita megjegyzések és a pedofil-vádak után úgy fogalmaznak a szerzők, hogy: „Mi majd gondoskodunk róla, hogy a felszín alá kerülj. Rövidesen randa véged lesz. Már igen közel vagyunk!!!

A 8. és 9. kerület parlamenti képviselője az ügyben rendszeresen felszólaló Kocsis Máté felelősségére is utal a támadások kapcsán. A posztban felszólítja elődjét, hogy ne terjesszenek hamis információkat róla, ne próbálják meg bemocskolni olyannal, amihez nincs köze, és ne uszítsanak erőszakra vele és közösségével szemben.

A Szikra képviselője ezután tisztázta az elmúlt hetekben a Magyar Nemzet, a PestiSrácok és a Metropol hasábjain megjelent valótlanságokat:

  • „Ne hazudozzanak a munkatársaimról: egyikük sem érintett az ügyben! Minden egyéb állítás szándékos és gyomorforgató hazugság. Az elmúlt hetekben a propagandamédia által munkatársamként azonosított emberek egyike sem a munkatársam, nem is volt az soha.
  • Ne állítsák hamisan, hogy ismertem az elkövetőként azonosított férfit! Soha nem találkoztam vele. Ne hazudják azt, hogy a Szikra tagja volt! Nem volt az, nem vett részt az akcióinkban és gyűléseinken sem.
  • Ne hagyják ki tudatosan a cikkeikből és megszólalásaikból a rendőrség minket tisztázó állításait! Ne hagyják ki belőlük az én állításaimat se! Ne próbáljanak belekeverni ebbe az ügybe, tartsák magukat a valós és bizonyított információkhoz, amelyeket a rendőrség közöl!”

A fenti lapokban az elmúlt hetekben arról jelentek meg hírek, hogy az év elején történt viperás támadások kapcsán letartóztatott Szikra aktivista lakásának átkutatása során a lefoglalt számítógépek egyikén 12. életévét be nem töltött személy sanyargatását, vagy erőszak alkalmazását tartalmazó felvételre bukkantak. A Metropol arról is beszámolt, hogy felvételek birtoklásával vádolt férfi vélhetően az aktivista élettársa, aki nem sokkal a hírek megjelenése előtt véget vetett az életének.

A rendőrség a kezdetektől fogva egyértelműen azt kommunikálta, hogy a korábban két hétig fogva tartott aktivistával szemben nem folytatnak nyomozást, ő nem érintettje az ügynek.

Jámbor András és a Szikra Mozgalom is közölte, hogy az érintett férfi nem tagja a mozgalomnak, a politikus nem is találkozott vele. A kormánymédia állításaival ellentétben a feltételezett elkövető és a korábban letartóztatott Szikra-tag sem közvetlen munkatársa. Ennek ellenére a kormányzati lapok, élen a Metropollal és a Magyar Nemzettel, mind a híradások szerint elhunyt gyanúsítottról, mind pedig a korábban ártatlanul meghurcolt aktivistáról folyamatosan jelentetik meg cikkeket, képeket és személyes adatokat.

A feltehetően antifasiszta indíttatásból elkövetett bűncselekményeket követő médiakampányban nem csak a fideszes média, de a hatóságok is a politikai ellenfelek ellen indított támadások eszközeivé váltak (Erről elemzésünk itt olvasható). Jól érzékelhető volt ez a támadásokat követő rendőrségi megszólalások esetében, ahol az antifasiszta támadások ügyében nyilvános sajtótájékoztatón vetítették le a helyszíni videókat, míg az azzal egyidőben történt szélsőjobboldali támadások kapcsán ez elmaradt. De hasonlóan elfogult volt a támadások ügyében a Fővárosi Törvényszék „Az erőszaknak nincs színe – Kényszerintézkedésekről döntött a bíróság az antifasiszta támadók ügyében” címen kiadott közleménye is.

Az is a politikai célok hatósági kiszolgálásának jele lehet, hogy amíg a rendőrség a legtöbb esetben nem, vagy csak szűkszavúan válaszol a sajtó megkereséseire, addig a Metropol, vagy a Magyar Nemzet már a nyomozati szakaszban hatósági forrásokra hivatkozva jelentet meg személyes adatokat, nyomozati titkokat – az ártatlanság vélelmének elvére fittyet hányva.

A politikus a bejegyzésében úgy fogalmaz: remélik, hogy a rendőrség nem csupán a felvételek tárolásának bűntettét deríti fel, amelyben jelenleg eljár, hanem a felvételek készítői ellen is nyomozást folytat majd, „és a törvény teljes szigorával lesújt”. Kiemeli, hogy szerintük a Szikra Mozgalom ellehetetlenítése mellett a kormányzat célja az is, hogy „a tisztességes emberek féljenek kiállni az igazukért és felszólalni az igazságtalanságok ellen”.

Éppen ezért tartják fontosnak, hogy a továbbiakban is felszólaljanak a végrehajtó-maffia, az igazságtalan kilakoltatások, a szegénység, az egyenlőtlenségek, a rászorulók és az elhibázott kormányzati döntések miatt bajba jutottak érdekében.