Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Putyin májusi megdöntését célzó orosz paramilitáris egységet különös szálak kötik az amerikai neonácikhoz

Május végén egy Kreml-ellenes orosz paramilitáris különítmény tört be a nyugat-oroszországi Belgorodba. Az orosz védelmi minisztérium másnap, május 23-án közölte, hogy az támadást visszaverték, az orosz fegyveres erők pedig több mint hetven támadót öltek meg. Az akciót eltervelő két csoportot, az Ukrajnában működő Orosz Önkéntes Testület (RVC) és a Orosz Szabadság Légiót terroristaszervezetnek nyilvánították.

Bár az RVC parancsnoka, Denisz Kapusztin akkor úgy nyilatkozott a határ ukrajnai oldalán, hogy „úgy sejtem, látni fogtok még bennünket a túloldalon”, a támadás elhalványodott az emlékezetben.

Legalábbis Jevgenyij Prigozsin, az oroszországi Wagner-csoport vezetője által előkészített júniusi sikertelen puccs kiszorította a hírekből Kapusztint.

Az Intercept oknyomozó oldal azonban utánajárt a május végi különös eseményeknek, s kiderítette, hogy Kapusztin több neonáci amerikai szervezettel is baráti viszonyt ápol. A július 8-án közölt átfogó riportban az oknyomozó portál arról ír, hogy Kapusztin (vagyis Nikitin, de Fehér Farkasként is emlegetik) a legjobb barátai közt tartja számon Robert Rundót, aki a Rise Above Movement nevű utcai harci banda alapítója és Christopher Pohlhaust, egy volt tengerészgyalogost, aki azzal vált hírhedtté, hogy az Egyesült Államokban több LMBTQ-rendezvényt is terrorizált.

Kapusztin akkor vált ismertté az Egyesült Államokban, amikor 2021 januárjában podcastolni kezdett Rundóval, a Charlottesville-i zavargások vádlottjával, aki azóta Romániában bujkál, bár az Egyesült Államok már kérte a kiadatását. A többrészes műsorban a két férfi arról álmodozott, hogy milyen előnyökkel járhat az „aktív klubbok” felállítása, melyek alatt fasiszta harci csoportokat értettek, amelyek gombamód szaporodtak el az egész Egyesült Államokban. Hamarosan egy másik érdekes vendég is csatlakozott a podcasthoz, jelesül Pohlhaus, aki a tengerészgyalogságnál szolgált, s leszerelése után a beszédes Vértörzs csoport vezetőjeként, csípőre szíjazott revolverrel, horogkeresztes zászló alatt fölvonulva került a napilapok címlapjára.

A kapcsolatuk azonban nem merült ki ebben: az Intercept állítása szerint a Kapusztin vezette RVC májusi akciója során, amelyet többek közt az amerikaiak által szállított Humvees és más páncélozott járművekkel vívtak, Pohlhaus ígéretet tett arra, hogy Denisz barátját megsegíti a harcban.

A többnyire orosz ultranacionalistákból álló, a „putyini rendszer” megdöntését célul kitűző RVC tagadhatatlanul a szélsőjobboldalhoz kötődik. A tagjai nem csinálnak titkot abból, hogy neonácik. Bár az ukrajnai hadsereghez nem tartoznak, az ukrajnai kormány elismerte, hogy együttműködik a vitatott orosz partizánokkal, és hírszerzési információkkal látja el őket.

Kapusztin, aki Németországban nevelkedett és futballhuligánként szerzett magának hírnevet, egy ideig az Azov zászlóaljon belül működött. Miután a schengeni övezetből kitiltották, Ukrajnában talált menedékre. Különféle csoportok élén pedig az ukrajnai háború kezdetétől részt vesz a harcokban.

Bár a fent megnevezett amerikai kapcsolatok élők és aggodalomra adnak okot, az Intercept hangsúlyozza, hogy kétséges, az amerikai paramilitáris neonáci osztagok közül sikerült-e bármelyiknek is csatlakoznia Kapusztinékhoz. Az oknyomozó oldal szerint az ukrajnai hadsereg kevés érdeklődést mutatott a külföldi náci osztagok iránt, sőt, 2020 októberében az ukrán hírszerzés nyilvánosan is kitoloncolta az Atomwaffen Division nevű neonáci terrorista csoport két amerikai tagját. Mindkét férfi (az egyikük tengerészgyalogos volt) Donbaszba tartott, ahol akkor még lövészárok-háború folyt az oroszbarát erőkkel.

Kétségkívül szélsőjobboldali alakulatok is harcolnak Ukrajnában, az olaszországi fasiszta CasaPound pedig „megfigyelőként” van jelen, az Intercept által megkérdezett szakértők szerint a neonáci csoportok, bár egyre-másra feltűnnek, jellemzően nem tartanak ki a frontvonalon, és nem is lehet őket olyan hatékonyan kiképezni a harcra.

(The Intercept)