Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korrupt végrehajtók helyett korrupt Brüsszellel indokolja távozását Varga Judit

Ez a cikk több mint 1 éves.

Biztossá vált, hogy lemond tárcavezetői pozíciójáról Varga Judit, miután a kormányközeli Magyar Nemzet tegnap megírta, hogy az igazságügi miniszter távozhat a kormányból, amit Varga egy szerdán megjelent exkluzív interjúban meg is erősített. Ezzel ő a 2022-ben megalakult Orbán-kormány második miniszteri távozója a tavaly év végén lemondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter után.

Arról azonban Varga szerint még nem született döntés, hogy ő vezeti-e a Fidesz listáját a 2024-es EP-választáson. A Magyar Nemzet erre vonatkozó értesülését értesülését a távozó igazságügyi miniszter nem kívánta megerősíteni, mert erre még a Fidesz elnökségének is rá kell bólintania. 

A kormánylap interjújában „logikus lépésnek” nevezi a kérdező, ha valóban Varga vezetné a  listát, mert szerinte eddig is a miniszter volt az arca a Brüsszellel szembeni küzdelmeknek.

Varga arra hivatkozik a cikkben a lemondása okaként, hogy  a 2024-es EP-választásnak szerinte most nagyon nagy a tétje: úgy véli, „konzervatív fordulatot” kell elérni az európai intézményekben, és ebben szeretne aktív szerepet vállalni. Erre a kampányra sokkal jobban fel kell készülni, mint korábban, ez a feladat viszont, mint mondja, miniszteri teendőihez hasonlóan egész embert kíván, ezért távozik miniszteri posztjáról  július 31-ével. Azt is hozzáteszi, hogy döntését már közölte a miniszterelnökkel is. 

Az interjú hátralevő részében lemondásának bővebb okairól nem esett szó, ellenben hosszú bekezdések szólnak olyan, Varga által az Európai Uniónak tulajdonított intézményi problémáiról, mint a transzparencia hiánya és a korrupció. 

A miniszter idén a Völner-Schadl-ügy néven ismertté vált végrehajtói botrány miatt került nyomás alá, miután a  a korrupcióval vádolt exállamtitkár a bíróságon számos más államtikár és volt miniszter mellett Varga tanúként való meghallgatását is kezdeményezte,  miután Völner szerint Varga szoros figyelem alatt tartotta a végrehajtói ügyeket. Az is kiderült, hogy a lemondását benyújtó miniszter korábban találkozott Schadl Györggyel, a végrehajtói kar volt vezetőjével.

(Magyar Nemzet)