Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor döntése miatt mondhatott le Palkovics László

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több, egymástól független hírforrás is azt állítja, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter bejelentette a lemondását.

A 24.hu híroldal arról ír, hogy Palkovics távozásának hátterében az áll, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök egy külön energetikai minisztérium felállítása mellett döntött.

A lap szerint Palkovics ezt nem fogadta el. A minisztérium vezetői előtt azt mondta: „Nem erre szerződtem.”

Állítólag a lemondását a miniszterelnök elfogadta.

A Telex úgy tudja, Palkovics minisztériumában már főosztályvezetői szinten is értesítették a munkatársakat az átadás-átvétel előkészítéséről. A lap megszólaltatta Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, aki azonban érdemben nem reagált.

Palkovics László 2014 óta volt az Orbán-kormány tagja: 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkáraként dolgozott, majd 2016-tól a közoktatási feladatokat is átvette. A politikus a negyedik Orbán-kormányban az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezette.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) a Globális Különleges Mûveleti Erõk (GSOF) Európa nemzetközi konferenciáján megtekinti a rendezvényhez kapcsolódó kiállítás magyar standját Budapesten, a Hungexpo H pavilonjában 2022. október 5-én.
MTI/Kovács Attila

Palkovics volt az, aki részt vállalt a CEU kiűzésében, 2019-ben miniszterként eljárt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatának kiszervezésében, később a szenátusokra helyezett nyomással élen járt abban, hogy az egyetemek nagy része alapítványok alá kerüljön. Idén pedig ő volt az, aki elbocsátotta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőit, mert augusztus 20-án elmaradt a vihar. Az ötödik Orbán-kormányban a Fudan Egyetem magyarországi projektjét kellett egyengetnie.

A Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár a kormány egyik legmeghatározóbb minisztere volt.

A tárcája alá tartozik többek között az energiapolitika mellett az állami MVM (Magyar Villamos Művek Zrt.) , a hulladékkezelés, a közlekedés, klímaügyek, iparpolitika, technológiai fejlődés, foglalkoztatás és a környezetvédelem is.

Tavaly januárban már egyszer felmerült Palkovics László lemondása. A 444.hu akkor arról írt, hogy Orbán Viktor nem fogadta el a lemondását. A kormánypárti sajtó tagadta, hogy a lemondás felmerült.

Természetesen amint a kormány hivatalosan is érdemben reagál, frissítjük az írásunkat.

(24.hu, Telex, Mandiner)
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás