Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Prigozsin lefújta a lázadást

Jevgenyij Prigozsin, az oroszországi zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport vezetője  szombaton reggel jelentette be, hogy katonáival átvette a Fekete-tenger közelében, a Don partján fekvő Rosztov irányítását. A mozgalmas éjszaka, majd a szombati nap után, este hét tájban a zsoldosvezér azt közölte Telegram csatornáján, hogy visszahívja csapatait, „a vérontás elkerülése érdekében”.

Korábban írtuk: 

Rosztov Oroszország tizedik legnépesebb városa, ráadásul az ukrajnai hadműveletek irányításáért felelős főparancsnokság főhadiszállásának helyszíne is. Prigozsin ezúttal is megismételte vádjait az orosz hadvezetés ellen, miszerint miattuk nem halad előre az ukrajnai invázió, és felszólította Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, hogy azonnal utazzanak Rosztovba, hogy elszámoltathassa őket.

Péntek este azt is közölte a zsoldosvezér, hogy Ukrajna megtámadása „hazuságokon alapult”, és azt az orosz hadvezetés hazugságai miatt indították csak meg. Prigozsin szerint hadműveletei nem felkelésként, hanem az „Igazság Meneteként” értelmezhetők. Szerinte „25 ezer katonája készen áll, hogy meghaljon Oroszország felszabadításáért”. Ez utóbbi állítása nehezen ellenőrizhető, pláne a különösen véres Bahmut-körüli harcok után nem biztos, hogy ekkora erő ténylegesen a rendelkezésére áll.

A lépést az orosz hatóságok nyílt lázadásként kezelik.

Prigozsin már jó ideje erősen kritizálta az orosz hadvezetést, többek között azt okolva az általa Bahmutnál vezetett hadművelet késlekedéseiért, és magas veszteségeiért. Prigozsin alakulata, a Wagner-csoport néven ismert zsoldoshadsereg az ukrajnai agresszió tavalyi elakadása után kapott szerepet a délkeleti frontszakaszon, és a nemrég véget ért bahmuti ütközetben vált hírhedtté. Magát a csoportot a 2010-es években hozták létre a nyugati országok „szerződéses katonai alakulatainak” mintájára, és Afrikától a Közel-Keletig több olyan helyen is bevetették, ahol az orosz hadsereg hivatalosan nem tudott beavatkozni, vagy politikailag kényes lett volna neki, így például a szíriai polgárháborúban.

Az eseménysorra reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök is, rendkívüli televíziós bejelentésben ítélve el a „fegyveres lázadást”, és súlyos büntetést helyezve kilátásba az abban résztvevők számára. Prigozsin lépését Putyin hazaárulásnak minősítette, és közölte:

„Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megvédjem a hazámat….és azokat, akik fegyveres lázadást szerveztek, felelősségre vonjuk. Azokat, akiket ebbe belekevertek, felszólítom, hogy hagyják abba a bűnös cselekedeteiket”


A helyzet a brit hírszerzés szerint ráadásul még annál is súlyosabb, mint amilyennek elsőre látszik.

A felkelés ugyanis az információik szerint nem áll meg Rosztovnál, a Wagner egyes alakulatai a város biztosítása után északnak fordultak és a voronyezsi területen keresztül folytatták az előrenyomulást, az értékelések szerint „szinte teljesen biztosan Moszkva irányába”.

A Novaja Gazeta szerint a Wagner már el is foglalta Voronyezst, és nyomul tovább Moszkva felé. A két várost 6 és fél órányi autóút köti össze. A moszkvai iskolákban elhalasztották az évvégi ünnepségeket.

A Wagner kilőtt három orosz harci helikoptert is, ami szerintük őket támadta. Két Mi-8-as és egy Mi-35-ös az orosz hadsereg vesztesége.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az orosz lakosságot, hogy „álljanak ki” Putyin mellett. Az orosz hatóságok eközben „terrorizmus elleni műveletekbe” kezdtek, ideiglenesen karantént vezettek be Moszkvában, és minden rendezvényt lefújtak.

Az orosz nagyvárosokban egymás után vezetnek be terrorellenes intézkedéseket. Moszkva után Szt. Péterváron is terrorelhárító alakulatok jelentek meg az utcákon, és a jelek szerint bekerítették a Wagner ottani főhadiszállását is.

Heves tűzharcról posztolt egy Telegram-csatorna a voronyezsi területről:

Több csatorna is a Wagner tagjai és az orosz hadsereg közötti fegyveres összeütközésekről számolt be a régióban.

Az orosz katonai bloggerek Telegram-csatornái eközben arról tudósítanak, hogy miközben Rosztov-na-Donu és részben már Voronyezs városa is a Wagner ideiglenes ellenőrzése alá kerültek, egy nagyobb konvoj zsoldos indult el Moszkva irányába, ők az egyik blogger, Igor Girkin szerint már elhagyták Voronyezs régiót is és Lipeck felé tartanak, mintegy 500 kilométerre Moszkvától.

A helyi felvételek szerint legalább két Pancir A-1 típusú légvédelmi rakéta-sorozavetőt is magukkal vittek, feltehetően a légierő esetleges beavatkozása ellen. Girkin szerint egyes Wagner-csatornák a belföldi zendüléseket első körben megfékezni hivatott Roszgvardia elleni kisebb, sikeres támadásokról is beszámoltak.

Rácz András Ukrajna-szakértő Facebookon kommentálta az eseményeket, és felhívta a figyelmet arra, Jevgenyij Prigozsin akciója látványos ugyan, de egyelőre nem sok sikerrel kecsegtet: sem fontos orosz tábornokok, sem a Kreml-elit fontosabb figurái nem álltak mellé, látszólag mind kitartanak Putyin mellett. A zsoldosvezérnek eközben nem lehet több mint pár ezer katonája az orosz hadműveletekre.

Frissítés, 14.29: Vlagyimir Putin orosz elnök és Mihail Misusztyin miniszterelnök különgépei több, egybehangzó jelentés alapján is elhagyták Moszkvát, az irányt pedig Szentpétervár felé vették. Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Putyin a Kremlben dolgozik, nem hagyta el Moszkvát.

Az IntelliNews jelentése szerint az utóbbi órákban több magánrepülőgép is felszállt a Moszkva melletti Vnukovo repülőtérről, és elhagyta a fővárost. Eközben egyes jelentések szerint Prigozsin egységeinek száz járműből álló konvoja már a Lipeck régióban található Jelec városa mellett halad az M4-es autópályán.

Eközben Moszkva mellett a hatóságok már katonai-védelmi pozíciók kiépítésébe kezdtek.

Valamivel 4 előtt helyi idő szerint a MediaZona értesülései szerint a Wagner alakulatai elhagyták Jelec városát, tehát továbbra is lendületesen haladnak Moszkva irányába.

Frissítés, 17.38: A Kreml hivatalos közleménye szerint Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezért és a Wagner-csoportot „fegyveres felkeléssel” vádolták meg.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének szavai szerint Prigozsin „hazugságokkal” vette rá az Oroszország ellen harcoló zsoldosokat a lázadásra.

Érdekes részlet, hogy az IntelliNews megfigyelése szerint a Wagnert és vezérét nem „hazaárulással”, hanem az annál egy fokkal kevésbé súlyos „lázadással” vádolta meg a szóvivő.

Ramzan Kadirov, a csecsen tagköztársaság elnöke időközben felajánlotta a moszkvai vezetésnek, hogy maga száll harcba a lázadó wagneristákkal, a csecsenek páncélozott autói már órákkal ezelőtt elindulhattak a Wagner kezén lévő Rosztov felé.

(IntelliNews)

Frissítés, 18.03: Rosztovban, a városban, amelyet a wagneristák korában elfoglaltak, a helyzet feszült: az emberek egy része támogatja a központi hatalom ellen fellázadó zsoldossereget, mások távozásra akarják őket rábírni. A Wagner tagjai parancsot kaphattak, hogy az utcán járőrözés közben próbálják a civilek kedélyeit megnyugtatni, mert a legújabb felvételek szerint kezet ráznak az emberekkel, és nyugalomra intik őket városszerte.

Frissítés, 18.26: Rendkívüli munkaszüneti napot rendelt el Moszkvában hétfőre a város polgármestere, Szergej Szobjanyin. Ahogyan a Wagner konvoja Moszkva felé tart, és néhány helyen már gépfegyveres védelmi állások is megjelentek, a városvezető rendelete szerint csak katonáknak és a védelmi ipar dolgozóinak kell majd munkába menniük. A többieket a rendelet arra hívja fel, ne hagyják el a moszkvai városhatárokat, és maradjanak otthon. A moszkvai helyzetet „bonyolultnak nevezte”.

Eközben hírek érkeztek arról, hogy az oroszországi zavart kihasználta Ukrajna hadserege is. Jelentésük szerint Donyeck megyében foglaltak vissza területeket, Krasznohorivka körzetében, „amelyek 2014 óta az ellenség kezén voltak.” A katonai művelet jelezheti, hogy a Wagner oroszországi lépéseivel a fronton jelentősen lecsökkenhetett a jól képzett egységeik jelenléte.

(Financial Times)

Frissítés, 18.58: Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a Wagner-lázadás fejleményeiről, ezt követően pedig telefonos konferenciát hívott össze Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Rishi Sunak brit miniszterelnök részvételével. A hívás azt jelenti, hogy a nyugati szövetségesek kiemelt figyelemmel és nagyon fontos fejleményként követik az oroszországi eseményeket.

(AFP, Nexta)

Frissítés, 19.19: Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök hivatala arról tájékoztatta az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökséget, hogy mediátorként lépett fel az orosz kormány és Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér között, és állításuk szerint Lukasenka megegyezésre bírta rá Prigozsint, akinek konvoja megállhat a Moszkva felé tartó útján.

Prigozsin kommunikációs csatornái még semmit sem erősítettek meg Lukasenka hivatalának állításaiból.

Frissítés, 19.35:

Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosvezér Telegramra feltöltött hangüzenetben jelentette be, visszahívja a Wagner-csapatokat barakkjaikba, azért, hogy „a vérontást elkerülhesse”. A bejelentés előzménye, hogy Lukasenka belarusz elnök azt állította, megegyezést ért el a lázadó Prigozsin és Putyin kormánya között közvetítve. A rövid közleményeken kívül több információ még nincs megerősítve.

(Reuters; Media Zona; Novaja Gazeta; The Guardian)