Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

7 órán át vesztegelt a menekülteket szállító hajó, mielőtt a közöny tengere elnyelte volna

A BBC bebizonyította, hogy a görögországi parti őrség félrevezette a közvéleményt a június 14-i hajóbalesettel kapcsolatban, amely során legkevesebb 82 menedékkérő elhunyt, 300-650 pedig eltűnt.

Míg a parti őrség azt állította, hogy a hajó Olaszország felé vette az irányt, a térségben tartózkodó más hajók mozgásának elemzése arra utal, hogy a túlzsúfolt halászhajó legalább hét órán keresztül egy helyben vesztegelt.

A nehezen kétségbe vonható bizonyítékok után a görögországi szervek továbbra is úgy vélik, hogy a viharba keveredett hajó nem szorult mentésre.

Mint arról a Mérce még a baleset napján beszámolt, az Andriana nevű halászhajó június 13-án került viharba, s 14-én hajnalban süllyedt el. A Tobrukból indult halászhajó fedélzetén legalább négyszázan, de akár 750-en is tartózkodhattak. Közülük mintegy száz embert sikerült kimenteni.

Az áldozatok, akiknek a zöme Afganisztánból és Pakisztánból származott, megfulladtak, amikor a hajójuk, melyen Olaszországba reméltek eljutni, felborult a Peloponnészosz déli részénél. Egyes beszámolók szerint a pakisztániaknak nem léphettek a fedélzetre, míg más nemzetiségűek a felső fedélzeten maradhattak, ahol nagyobb esélyük volt túlélni a felborulást.

Olyan állítások is elhangzottak, hogy nőket és gyerekeket kényszerítettek arra, hogy a hajó gyomrában maradjanak.

A túlélők beszámolói szerint a hajó akkor süllyedt el, amikor a görögországi parti őrség elkezdte volna vontatni a navigációját elvesztett hajót.

A BBC rekonstruálta, hogy mi történt a hajóbaleset napján. Eszerint a Frontex már reggel hírt kapott arról, hogy egy halászhajó Görögország partjainál vesztegel. A tengeren bajba jutott menekültek segélyhívásait gyűjtő Alarm Phone szerint 12:17-kor értesítés futott be hozzájuk, amely szerint a hajó bajban van. Bár a görög parti őrség minderről tudott, semmit nem tett. A túlzsúfolt hajót két kereskedelmi hajó is meglátogatta, amelyekről vízhez és élelmiszerhez jutottak a menedékkérők.

Az első mentőhelikopter csak délután négy óra táján röpült el a hajó felett. A hatóságok arra jutottak, hogy az egyiptomi embercsempészek által kormányzott bárka Olaszország felé halad. Ám ez, a BBC szerint, nem így volt. A kutatásaik szerint a hajó este hatkor is ugyanazon a helyen vesztegelt, mint kora délután.

Végül az Andriana éjjel tizenegy óra táján süllyedt el.

Aléxisz Cíprasz, volt görögországi kormányfő a balesetet követően meglátogatta a túlélőket. Cíprasz azt mondta, hogy az értesülései szerint a menedékkérők mind a görög hatóságoktól, mind pedig a kereskedelmi hajóktól segítséget kértek. A hatóságok ezzel szemben váltig állították, hogy a menekültek visszautasították a segítségnyújtást.

Az előző konzervatív kormány idején a görög hatóságok brutális erővel léptek fel a menedékkérőkkel szemben, és gyakran visszafordították és a Görögországhoz tartozó vizekről kitiltották a menekülteket szállító hajókat. Számos baloldali szervezet, szakszervezet és párt, köztük a Görög Kommunista Párt és antirasszista kollektívák június 15-én tüntetést szerveztek a menekültekkel való szolidaritásból. A tüntetők azt is követelték, hogy a görög határon emelt kerítést bontsák le. Aznap este több ezer tüntető gyűlt össze Athénban és Szalonikiben, hogy az EU migrációs politikája ellen demonstráljon.

A Földközi-tenger hullámsír. 2014 óta 21 ezer ember életét követelte a tenger. Olyan emberekét, akik csónakokkal, bárkákkal, hajókkal Európa partjain szerettek volna kikötni. A halálesetek azonban a brutális bevándorlásellenes politika elkerülhetetlen következményei.

(BBC, Guardian, New York Times, France 24, Mérce)
Címlapkép: Az európai menekültpolitika ellen tüntető athéniak lámpákat gyújtottak az Andriana áldozatainak emlékére. (Fotó: Wikipédia)