Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajna újjáépítését a BlackRock és a JPMorgan segítségével létrejött fejlesztési bank végzi majd

A világ legnagyobb vagyonkezelője és az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a BlackRock és a JPMorgan közreműködésével tervez Ukrajna kormánya felállítani egy olyan fejlesztési bankot, amely közpénzből finanszírozna beruházásokat, amelyek később aztán több száz milliárd dollárnyi magántőkét is bevonzhatnak- írja a Financial Times.

Az Ukrajna Fejlesztési Alap továbbra is tervezési szakaszban van, és várhatóan csak az Oroszországgal való harcok befejezése után fog csak elindulni. A pár nap múlva esedékes, a brit és az ukrán kormány által közösen rendezett londoni konferencia előkészülődései során viszont kiderült néhány részlet.

A Financial Times úgy fogalmaz, hogy a „megbeszéléseket ismerő emberek” szerint a cél az „alacsony költségű tőke bevonása” a különböző kormányoktól, adományozóktól és nemzetközi pénzügyi intézményektől, amivel később „öt-tízszer annyi magánbefektetést” lehet majd bevonzani. A BlackRock és a JPMorgan a tanácsadás révén „korán áttekinthetik a lehetséges befektetéseket az országban”. A lap hozzáteszi, a Blackrock vagyonkezelő olyan korábbi munkáiból merített, mint a Szaúdi Nemzeti Fejlesztési Alap.

A kijevi kormány már novemberben bevonta a munkába a BlackRock tanácsadói részlegét, a JPMorgan és a McKinsey pedig február, illetve május óta ad tanácsokat Zelenszkij kormányának az újjáépítkezésben.

A JPMorgan honlapján is büszkén vall a bank az együttműködésről:

” A JPMorgan 2010 óta segített az országnak [Ukrajnának] mintegy 25 milliárd dollárnyi szuverén adósságot előteremteni, és 2019 márciusában egyedüli vásárlója volt 350 millió dollárnyi ukrán kötvénynek. A bank vezette az ország 20 milliárd dolláros adósság-átstrukturálását is 2022-ben.”

Az Investigative Europe oknyomozó csoport kutatása szerint a BlackRock aktívan lobbizik Európában az üzleti szabályozások ellen és privatizációval kapcsolatos tanácsokat osztogat az államoknak. A JPMorgan mintegy 3 millió dollárt költött lobbizásra a tavalyi évben, és a világ egyik legkorruptabb bankjaként tartják számon.

Nem véletlen, hogy az Ukrajnában működő baloldali mozgalom, a Társadalmi Mozgalom, vagy Szocialnij Ruh tagjai is ellenzik a háborús privatizációt. Artem Tidva szakszervezeti szervező, a Szocialnij Ruh tagja így nyilatkozott a Mércének arról a kérdésről, hogy a munkajog leépítését és a privatizáló intézkedéseket a háborúra fogja-e az ukrán kormány:

„Persze, most minden hasonlót a háborúra fognak. Például azt is, hogy lehetővé tették szakszervezeti tulajdonok kisajátítását. Arra hivatkoztak, hogy növelni kell a költségvetés bevételeit. De a nagyvállalatokat nem adóztatják jobban. Ha tényleg növelni akarják az állami büdzsét, tudnánk nekik pár tanácsot adni, honnan teremtsenek elő több pénzt.”