Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ukrán kormány kiárusítaná az ország újjáépítését a világ legnagyobb vagyonkezelőjének

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem fér kétség ahhoz, hogy az ukrajnai háború elsőszámú felelősei Vlagyimir Putyin és szövetségesei, mégis félő, hogy a béke se vetne véget az ukrán nép szenvedésének. Miközben az ukrán munkajogot folyamatosan leépítik, a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, a BlackRock is szemet vetett az ukrán piacokra.

Tavaly novemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szándéknyilatkozatot írt alá a BlackRock-kal, melynek értelmében a cég egy speciális tanácsadói egysége fogja segíteni az ukrán kormányt a háború sújtotta ország újjáépítésében. A BlackRock szerint a megállapodás „célja, hogy lehetőséget teremtsen az állami és magánbefektetők számára, hogy részt vegyenek az ukrán gazdaság jövőbeli újjáépítésében és helyreállításában”.

Az ukrán gazdasági minisztérium ennél  egyértelműbben fogalmazott, szerintük a megállapodás célja „a magántőke bevonzása” az országba.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a BlackRock 2022 végére már „több hónapon át” adott tanácsot az ukrán kormánynak. A felek megállapodtak abban, hogy az ukrán újjáépítésben „az összes potenciális befektető és résztvevő erőfeszítéseinek összehangolására” összpontosítanak és „a befektetéseket az ukrán gazdaság legrelevánsabb és leghatásosabb ágazataiba irányítják”.

Az Investigative Europe oknyomozó csoport kutatása szerint a BlackRock Európában aktívan lobbizik az üzleti szabályozások ellen és privatizációval kapcsolatos tanácsokat osztogat az államoknak.

De nem csak Európában övezi ellenszenv a Blackrock-ot. Az Egyesült Államokban különösen az okozott nagy felháborodást, hogy a pandémia alatt a BlackRock felelt a jegybank kötvényvásárlási programjáért, amely programnak legnagyobb haszonélvezője hogyhogy nem a BlackRock volt.

A gazdasági szféra jogszabályainak felszámolását már megkezdte az ukrán kormány. Tavaly decemberben, amikor már hónapok óta tárgyalásokat folytattak a BlackRock-kal, az ukrán parlament olyan törvényt fogadott el, amely az ingatlanbefektetők javára deregulálja a várostervezést.

Alig pár hónappal ezelőtt, tavaly júliusban a parlament legalizálta a nulla órás szerződéseket és megfosztották a munkásság mintegy 70 százalékát  a munkatörvényben garantált jogaiktól. A módosításokat a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, valamint európai és ukrajnai szakszervezetek is kritizálták. A munkajogok elvételéért viszont nem a BlackRock, hanem az Egyesült Királyság külügyminisztere lobbizott.

Ezek a trendek várhatóan folytatódni fognak. 2022 júliusában ukrán és európai üzletemberek jelenlétében konferencia zajlott Ukrajna újjáépítéséről a svájci Luganoban, ahol a következőkre tettek javaslatot: kormányzati kiadások csökkentése, hatékonyabb adórendszer, dereguláció, a kormány méretének csökkentése és befektetési szabadság.

Természetesen a megszálló félnek sem az ukrajnai orosz kisebbségek védelme a legfontosabb elérendő cél. Amint azt Volodimir Iscsenko, ukrán szociológus is kifejtette, Putyin terjeszkedő háborúja is tökéletesen beleillik az orosz kapitalizmus folyamataiba. A szociológus elemzésében rávilágít, hogy hiába okoz ideiglenesen gazdasági kiesést az orosz oligarcháknak a háború, hosszútávon ugyanúgy az uralkodó osztály érdekeit szolgálja.

Lenne azonban alternatíva. Natalija Lomonoszova, ukrajnai aktivista azt írja elemzésében:

„Nem elég az ellenséges hadseregnek felmutatnunk a szolidaritás erejét, egymás felé is vállalnunk kell azt. Máskülönben az a forrás, amelyből most mindannyian erőt merítünk, elapad, mivel mindenki a saját túlélésére lesz kénytelen összpontosítani.”