Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betiltaná az Európai Parlament a fizetetlen gyakornokságot

Jelentős többséggel szavazta meg 14-én az Európai Parlament azt az előterjesztést, ami megtiltaná, hogy fizetetlen gyakornokokkal töltsék fel a munkáltatók a belépési szintű álláshelyeket. Az Európai Bizottság éppen most készíti elő a szakmai gyakorlatok 2014-es minőségi keretrendszerének megújítását, a Parlament ennek a keretrendszernek a minőségét javítaná a fizetetlen gyakornokság tiltásával.

„(…) a szakmai gyakorlatok jelenlegi keretrendszere csak növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jelenlegi keret nem nyújt elegendő támogatást a hátrányos helyzetű területekről származóknak”

– nyilatkozta a szavazásról Marie-Pierre Vedrenne liberális EP-képviselő.

A határozat nem csak a fizetetlenséget tiltaná, de javasolja a gyakornokok hozzáférését a nyugdíjrendszerhez, a munkanélküli segélyezéshez és az egészségbiztosításhoz is.

„Sok fiatal szenvedett a COVID-19 hatásától, és sokan továbbra is szenvednek a megélhetési költségek növekedésétől”

– nyilatkozta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős európai biztos. A biztos megerősítette, hogy „semmilyen körülmények között” nem szabad megengedni a munkáltatóknak, hogy a gyakornoksággal helyettesítsék a belépőszintű állásokat.

A parlamenti jelentés előírja, hogy minden gyakornok számára mentort és tanulási célokat kell biztosítani, elkülönítve ezeket a pozíciókat a belépő szintű munkától.

A fizetetlen gyakornoki munkát aligha kell bemutatni itthon. A felsőoktatási évek során jelentős előnyben vannak azok, akiknek eleve jobb a gazdasági helyzetük, ezért megengedhetik maguknak, hogy a későbbi jobb állásokhoz fizetetlenül szerezzenek gyakorlati tapasztalatot cégeknél és intézményeknél. Nem ez a helyzet azoknál, akik kevésbé dús családi helyzetből érkezve tanulás mellett dolgozva tudják csak fenntartani magukat, így szinte esélytelen, hogy egy fizetetlen, vagy alig fizetett gyakornoki elfoglaltságot vállalhassanak.

Ez a rendszer szintén hozzájárul az egyenlőtlenségek folyamatos újratermelődéséhez, hiszen azokat orientálja a jobb állások felé, akiknek már eleve van lehetőségük fizetni a lakhatásukat és mindennapi megélhetésüket, miközben az adott esetben ugyanolyan rátermett, de bérmunkára kényszerülő fiatalok kiesnek a versenyből, és nehezebben, vagy sehogy nem tudnak elhelyezkedni később a képzettségüknek megfelelő területen.

(Euraktiv)