Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobbosok vonultak ki egy roma családhoz Somogyváron, mert szerintük hangosan hallgatták a zenét

A Mi Hazánkhoz kötődő szélsőjobboldali félkatonai szervezet, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) tagjai vonultak ki vasárnap a Somogy megyei Somogyvár község utcáira, hogy az ott élő roma származású magyar embereket megfélemlítsék. A kormányzati médiakonglomerátum, a Mediaworks által kiadott Sonline helyi portál szerint egy nemrég a községbe költözött férfi hívta segítségül a MÖM-öt, mert zavarta az, hogy a szomszédban lakó roma család hangosan hallgatta a zenét.

Az esetről felkerült egy videó is a Facebookra, amelyen az látszik, hogy a MÖM-pólós férfiak szóváltásba keverednek a roma családdal. A videót készítő nő arra utal a felvételen, hogy szerinte a községbe érkező társaság nem csak beszélgetni akart a romákkal, ám a helyszínre érkező rendőrök láttán elálltak az erőszaktól. Az egyik fekete pólós férfi a videón azt mondja, ha nem csak megbeszélni akarták volna a problémát, egyből „cselekedtek volna”. A felvételt feltöltő nő arról beszél, hogy a masírozás felbujtója nem beszélte meg a romákkal a problémáját, hanem rögtön hívta a MÖM-ösöket. A videón egy ponton látszik, ahogyan a rendőrök beavatkoznak, és odébb terelik a fekete pólósokat.


Gyurákovics László, Somogyvár fideszes polgármestere a Sonline kérdésre azt mondta, hogy bár atrocitás nem történt, „provokációra alkalmas volt a történet”. A településvezető szerint a MÖM-ösök „békésnek hirdették a találkozót”, és hivatalosan bográcsozni érkeztek, de azért „szétnéztek” a faluban, a fellépésük „akár félelemkeltő is lehetett”.

Az esetről Móring József Attila KDNP-s országgyűlési képviselő is írt egy bejegyzést a Facebook-oldalán. Ő úgy fogalmazott, hogy erőszakkal és fenyegetéssel semmit sem lehet megoldani, és káoszhoz vezet, ha bárki a vélt vagy valós sérelmeit egy félkatonai szervezeten keresztül igyekszik orvosolni. 

Az ügyben Bogdán Imre, a Somogy Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is megszólalt, aki szerint mindent megtesznek azért, hogy ilyen jellegű megfélemlítés többé ne legyen. A Sonline szerint a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást a történtekről. 

Levélben kérik Pintért, hogy cselekedjen, mielőtt újra 2008 lesz

Az 1 Magyarország Kezdeményezés roma civil csoport az ügy kapcsán nyílt levelet fogalmazott Pintér Sándor belügyminiszter részére. Ebben aggodalmukat fejezik ki a Mi Hazánk Mozgalom és, ahogyan ők fogalmaznak, a Magyar Gárda utódszervezeteibe bújtatott szélsőségesek újabb megfélemlítő akciója miatt.

„ Tisztában vagyunk a szabadvéleménynyilvánítás és gyülekezési törvény ide vonatkozó passzusaival, de mi, Magyarországért aggódó állampolgárok és szervezetek közössége azt gondoljuk, hogy ez ismételten egy cigányellenes kampány nyitánya, melyet több hasonló atrocitás fog követni”

 – írják. 

Ezért azt kérik a belügyminisztertől, hogy – bár nem szeretnék indokolatlanul korlátozni, vagy szigorítani a gyülekezési törvényt – bejelentett demonstrációk esetében mindig vizsgálják a rendezvény bejelentésének tartalmát és a bejelentő személyt, vagy a szervezet hátterét.

A rendezvényt pedig ne engedélyezze a rendőrség, ha értékelésük alapján a bejelentő magánszemély és szervezet szélsőséges nézeteket vall, vagy a rendezvény céljaiban, megnevezésében, üzeneteiben nyilvánvalóvá válik, hogy az egy jól meghatározható csoport ellen uszít. 

Azt szeretnék, ha a rendőrség így tenne már annak a június 24-én esedékes rendezvénynek a kapcsán is, amelyet a Mi Hazánk Mozgalom szervezetei, a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Magyar Levente Mozgalom, Zagyvarékas – Kisszög településen „eskütétel” címszó alatt szervez. Az 1 Magyarország szerint az esemény nemcsak megidézi a Magyar Gárda félelemkeltő akcióit, hanem „olyan személyekkel teszik nyilvánvalóvá bűnelkövetési szándékukat”, mint – a nemrégiben köztársasági elnöki kegyelmet kapott terrorista és államellenes bűnökért elítélt – Budaházy György jelenléte is. Arra is emlékeztetik levelükben Pintért, hogy a 2008-2009-es romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságokat is hasonló eseménysorozatok: rasszista, cigányellenes kampányok, és durva megfélemlítő erődemonstrációk előzték meg.

Mindezeken túl arra is felhívják a belügyminiszter figyelmét, hogy a közbiztonság és a rend fenntartása kizárólagosan az állam és az erre hivatott szerveinek  joga, és semmilyen párt,  vagy annak  paramilitáris szervezete nem vindikálhatja magának a jogot, hogy ilyen szerepben lépjen fel.

A MÖM somogyvári kivonulása egyébként nem egyedi eset, ugyanezen a hétvégén a Pest megyei Pilisen is volt hasonló akciójuk.

(Sonline, Mérce)