Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

OMSZ a Gálvölgyi-jelentésről: elég a mentős, és az országos átlag szerint időben ki is érnek

Hamisnak nevezte az Országos Mentőszolgálat a Népszava nagy port kavart hétfői cikkének állításait, az egyes városokban, illetve megyékben tapasztalható lassú kiérkezési időkre azonban nem reagált érdemben, inkább az ezeknél szebb képet mutató országos átlagokat hangsúlyozta. A Magyar Mentődolgozók Szövetségének alelnöke szerint a cikkben leírtaknál is rosszabb lehet a valós helyzet.

Míg az azonnali ellátásra szorulókhoz (P1-es kategória) országszerte átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, addig a P2-es, szintén sürgős eseteknek már csak alig valamivel több mint a feléhez – derült ki hétfőn az Országos Mentőszolgálat Pintér Sándor belügyminiszternek készített jelentéséből a Népszava cikke szerint. A jelentést azután kérte Pintér, hogy Gálvölgyi János színművészhez nem ért ki fél óra alatt a mentő, miközben légzési nehézségei voltak és félrebeszélt. Végül gyermekei vitték kórházba, Gálvölgyi napokig életveszélyben volt, de szerencsésen felépült.

A jelentésből azt is megtudhattuk, hogy míg Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, addig az ország többi részén közel kétszer annyi. Nyilvános adatokat 2017 óta nem közölt az OMSZ a mentés gyorsaságáról, azonban már akkor évek óta romlott a kiérkezési idő, és Budapesten voltak a legrosszabbak a mutatók.

A lap által megkérdezett mentősök azzal indokolták a lesújtó adatokat, hogy nincs elég ember és autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. Szerintük egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, ezért nem áll rendelkezésre elegendő rohamkocsi a sürgős esetekhez.

Az OMSZ szerint

„a valóság ezzel szemben az, hogy az orvos, mentőtiszt álláshelyek száma az Országos Mentőszolgálatnál 898, az orvos, mentőtiszt munkakörökben jelenleg foglalkoztatottak száma az Országos Mentőszolgálatnál 951, vagyis a betöltöttség 105,9 százalékos.”

A Népszava ugyanakkor kiemeli az OMSZ közleményére reagálva: azt nem tették hozzá, hogy ha ilyen jó kondíciókkal működik a mentőszolgálat, akkor miért olyanok a kiérkezési idők, mint amilyenekről az OMSZ főigazgatója kénytelen volt jelentést tenni a Gálvölgyi-eset után.

A jelentésből kiderült, hogy az országban több helyütt is problémát okoz a mentők rövid időn belül történő kiérése. A fővárosban például a P2-es, vagyis sürgős, de nem közvetlen életveszélyes esetek (Gálvölgyiét is ebbe sorolták) mindössze negyedénél ért ki a mentő 15 perc alatt, ez a legrosszabb mutató az országban. Az ilyen eseteknél átlagosan 36 percet vett igénybe a mentők kiérkezése. Miskolcon a P2-es hívások alig több mint felénél tudták tartani a 15 percet. Pest megyében a P1-es és P2-es esetek 63,9 százalékában ér ki 15 percen belül a mentőkocsi. P2-es ellátás esetén pedig csak 31 százalékhoz érkeznek meg negyedórán belül.

Az OMSZ minderre reagálva hangsúlyozza: „A P1 esetekben a mentők jelenleg átlagosan 9,32 perc alatt érkeznek a helyszínre hazánkban. A P2 sürgősségi szintű eseteknél nincs közvetlen életveszély, így nem indokolt az azonnali mentőriasztás. Erre példa lehet egy enyhébb rosszullét életveszélyre utaló tünetek nélkül, csonttörés gyanúja stabil általános állapottal, sebzés komoly vérzés nélkül, vagy órák-napok óta fennálló panaszok hirtelen állapotváltozás nélkül. Az ilyen esetekben a mentők átlagosan 20,6 perc alatt érkeznek helyszínre az ország területén.”

A helyenként még így is átlagon felüli kiérkezési időkre azonban nem reagált az OMSZ. A mentőszolgálat szerint az ügyet az „ellenzéki médiumok” fújták fel.

A Magyar Hang felkereste a jelentés kapcsán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) alelnökét, Lengyel Tibort, aki szerint a most napvilágot látott igen lesújtó adatok is kozmetikázottak. Míg az uniós ajánlás szerint az órát a vészhívás fogadásakor kellene indítani, a magyar mentőszolgálat a kocsi indításától eltelt időt közli. Ez Lengyel szerint lehet egy perc, de akár negyven-ötven perc is. Úgy véli, a késedelmes kiérkezések egyértelműen rendszerszintű gondokra utalnak, arra ugyanakkor még nem volt példa, hogy ezekért vállalták volna a felelősséget az OMSZ vezetői.

Kevés a dolgozó, alacsony a bér, ezért nincs mentő – mondta a lapnak a szervezet alelnöke, hozzátéve: amíg már diákmunkával is elérhető a nettó 4000 forintos órabér, addig az új ügyeleti rendszerben egy ápoló vagy gépkocsivezető óránként bruttó 2900 forintot kap.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter