Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Gálvölgyiéhez hasonló sürgős esetek negyedében ér csak ki a mentő 15 perc alatt Budapesten

Míg az azonnali ellátásra szorulókhoz (P1-es kategória) országszerte átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, addig a második (P2-es), szintén sürgős eseteknek már csak alig valamivel több mint a feléhez – derül ki az Országos Mentőszolgálat Pintér Sándor belügyminiszternek készített jelentéséből a Népszava cikke szerint.

A Népszavának egy OMSZ-es forrás elmondta, hogy mind a P1, mind a P2-es besorolás azonnal ellátandó esetet takar, előbbihez viszont orvossal vagy mentőtiszttel dolgozó rohamkocsira van a szükség, az utóbbihoz „elég lehet” a mentőgépkocsi is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gálvölgyi János színművészt súlyos tünetekkel szállították kórházba május 10-én, szerda reggel. A férfi légzési nehézségekkel küzdött, és félrebeszélt. Családja 9:40-kor hívott mentőautót a színészhez. A mentő azonban több mint fél óra elteltével sem érkezett ki a II. kerületi házhoz. Gálvölgyi gyermekei így maguk voltak kénytelenek apjukat kórházba szállítani – több orvos ismerősük tanácsát megfogadva.

A Népszava cikke szerint Pintér Sándor belügyminiszter ezt követően belső vizsgálatot rendelt el a mentőszolgálatnál. A lap információi szerint a vizsgálat óta 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya.

Az OMSZ főigazgatójának jelentése alapján a megyeszékhelyeken még a legtöbb esetben tudják tartani a 15 perces kiérkezési időt. 11 nagyvárosban minden P1-es esetben 15 percen belül kiérkeztek a mentők, 9-ben pedig 80-95 százalékban tudták ezt teljesíteni.

A Népszava szerint a legrosszabb esélyekkel a budapestiek, a veszprémiek, a debreceniek és a miskolciak indulnak.

A fővárosban a P2-es esetek (Gálvölgyiét is ebbe sorolták) mindössze negyedénél ért ki a mentő 15 perc alatt, ez a legrosszabb mutató az országban. Az ilyen eseteknél átlagosan 36 percet vett igénybe a mentők kiérkezése. Miskolcon a P2-es hívások alig több mint felénél tudták tartani a 15 perces normaidőt.

Hasonlóan a Pest megyében élők vannak a legrosszabb helyzetben, itt a P1-es és P2-es esetek 63,9 százalékában ér ki 15 percen belül a mentőkocsi. P2-es ellátás esetén pedig csak 31 százalékhoz érkeznek meg negyedórán belül.

A jelentésből az is kiderült, hogy míg Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, addig az ország többi részén közel kétszer annyi. Nyilvános adatokat 2017 óta nem közölt az OMSZ a mentés gyorsaságáról, azonban már akkor évek óta romlott a kiérkezési idő, és Budapesten voltak a legrosszabbak a mutatók. A Népszava kiemeli, hogy a kormányzat korábban 15 milliárd forint uniós forrást fordított arra, hogy a mentők tíz esetből legalább kilencszer negyedórán belül odaérjenek a beteghez.

A lap által megkérdezett mentősök azzal indokolták a lesújtó adatokat, hogy nincs elég ember és autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. Szerintük egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, ezért nem áll rendelkezésre elegendő rohamkocsi a sürgős esetekhez.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán