Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezeteknek nem elég a kormány bérajánlata, folytatódik a romániai pedagógussztrájk

Bár Nicolae Ciucă miniszterelnök azt mondta, a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvá tenni az oktatási rendszerben 30 év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, 1000 lejes béremelést is tartalmazó sürgősségi rendeletet jelentett be – írja a Transtelex.

A szakszervezetek alacsonynak találták a béremelés mértékét, és kifogásolták, hogy a változások csak három év alatt mennének végbe, ezért további sztrájkokat jelentettek be.

A tanárok 1000 lejes béremelése mellett a kisegítő személyzet fizetését is emelték,  bruttó 400 lejjel. Ez nettó 585 lej béremelést (kb. 44 ezer forint) jelent a tanárok, és nettó 250 lejt a kisegítő személyzet esetében az Edupedu.pro számításai szerint.

A jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény értelmében a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A fizetéseket több szakaszban emelik 2026-ig.

Múlt hét hétfőn, egy ezt megelőző kétórás figyelmeztető sztrájk után tömeges munkabeszüntetésbe kezdtek a romániai tanügyi dolgozók.

A szakszervezetek azt ígérik, hogy a sztrájk mindaddig tart majd, amíg a kormányzat nem áll elő egy elfogadható reformjavaslattal.

A követelések közt szerepel a tanügyi alkalmazottak fizetésének azonnali emelése, az alkalmazottak évenkénti inflációhoz való igazítása, a túlórák és a pótlékok kifizetése, az ingázás költségeinek megtérítése és a fel nem használt pihenőnapok kifizetése.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség szerint több mint 150 ezer pedagógus és további 60-70 ezer kisegítő személyzet vett részt a sztrájkban. A romániai felsőoktatási szakszervezetek is szolidaritási sztrájkot tartottak a közoktatási dolgozók mellett.

A magyarországi Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete XXVII. kongresszusán szolidaritását fejezte ki a romániai kollégákkal:

„Gratulálunk a kitartásotokhoz és a magas részvételhez. Bízunk benne hogy a sztrájk folytatásával és a mai napra meghirdetett nagy demonstrációval sikerül kormányotokat valós ajánlat megtételére sarkallni.

Ne hátráljatok.

A magyar pedagógusok, diákok és szülők Veletek vannak!”

Címlapkép: Tüntetés Bukarestben. (Forrás: Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Facebook-oldala)