Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sztrájk alatt nem kapnak bért, de így is 200 ezer oktatási dolgozó sztrájkol Romániában

A múlt heti kétórás figyelmeztető sztrájk után hétfőn tömeges munkabeszüntetést kezdtek a romániai tanügyi dolgozók. A sztrájknak ráadásul hivatalos vége sincs jelenleg, a szakszervezetek szerint mindaddig tart majd, amíg a kormányzat nem áll elő egy elfogadható reformjavaslattal.

A szakszervezetek álláspontja szerint a kormányzatnak „nagyon világos és határozott ajánlatokat kell tennie a megvalósítások ütemterve és az összegek tekintetében”.

A szakszervezetek a kormánnyal folytatott, vasárnap estig tartó egyeztetések után azt javasolták a szülőknek országszerte, hogy amíg a sztrájk tart, ne küldjék a gyerekeket iskolába.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség annak érdekében szervezi a megmozdulásokat, hogy felhívják a figyelmet a romániai oktatás problémáira, köztük a pedagógusok alacsony fizetésére.

A követeléseik közt szerepel a tanügyi alkalmazottak fizetésének azonnali emelése, azon az elven, hogy a kezdő pedagógus kapja meg az országos átlagbért, a többiek fizetését pedig ehhez igazítva növeljék a ledolgozott évek, a betöltött pozíció, a végzett és a megszerzett fokozat alapján.

A szakszervezetek továbbá azt is kívánják, hogy az alkalmazottak bérét évente igazítsák ki az infláció mértéke szerint (idén áprilisban 10 százalékos volt az infláció), hogy fizessék ki a kisegítő és a nem oktatói személyzetnek a túlórákat, a tanügyi alkalmazottaknak pedig adják meg az őket illető pótlékokat. Követelik azt is, hogy a kormány térítse meg az ingázási költségeket, adja meg a beilleszkedési támogatást, s fizesse ki azokat a pihenőnapokat, amelyeket a tanárok nem használtak fel.


A jelenlegi sztrájkban Mariu Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint több mint 150 ezer pedagógus és további 60-70 ezer kisegítő személyzet vesz részt. Nistor szerint sokat elárul az elégedetlenség szintjéről, hogy ennyi ember vállalta, hogy akár határozatlan ideig nem jut fizetéshez a sztrájk alatt.

A romániai felsőoktatási szakszervezetek is szolidarítanak a közoktatási dolgozókkal, és támogató sztrájkokat jelentettek be, így hétfőn két órára leteszi a munkát közel 10 ezer felsőoktatási dolgozó is.

Romániában a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben előirányzott béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el. Ma hozzávetőlegesen 800 eurót keres egy romániai pedagógus.

„Amennyire én tapasztalom magam körül, a sztrájkolókkal a társadalom támogató, a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor elindul egy több ágazatra kiterjedő sztrájkhullám. Az egészségügyi dolgozók júniustól tüntetnek, ha velük sem egyezik meg a kormány, júliustól az egészségügyben is általános sztrájk kezdődik”

– írta múlt hét végén Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró.

(Transtelex; Maszol; Mérce)