Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A héten nem tartottak órákat, a jövő héten általános sztrájkot hirdethetnek a romániai tanárok

Május 17-én, szerdán 11 és 13 óra között nem tartották meg az óráikat, és ha a hét végéig nem teljesülnek a követeléseik, általános sztrájkba kezdenek a romániai tanárok, írja a Maszol.

A múlt héten Bukarestben szervezett megmozdulást a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a romániai oktatás problémáira, köztük a pedagógusok alacsony fizetésére.

A követeléseik közt szerepel a tanügyi alkalmazottak fizetésének azonnali emelése, azon az elven, hogy a kezdő pedagógus kapja meg az országos átlagbért, a többiek fizetését pedig ehhez igazítva növeljék a ledolgozott évek, a betöltött pozíció, a végzett és a megszerzett fokozat alapján.

A szakszervezetek továbbá azt is kívánják, hogy az alkalmazottak bérét évente igazítsák ki az infláció mértéke szerint (idén áprilisban 10 százalékos volt az infláció), hogy fizessék ki a kisegítő és a nem oktatói személyzetnek a túlórákat, a tanügyi alkalmazottaknak pedig adják meg az őket illető pótlékokat. Követelik azt is, hogy a kormány térítse meg az ingázási költségeket, adja meg a beilleszkedési támogatást, s fizesse ki azokat a pihenőnapokat, amelyeket a tanárok nem használtak fel.

A szakszervezetek április végén jelentették be, hogy elkezdték az aláírásgyűjtést az általános sztrájk kirobbantására. Hangsúlyozták, hogy a kormány a 2023-as személyzeti kiadásokat a 2022. évi szinten akarja maximálni, a tanügyben azonban ezt a pedagógusok nem tartják kivitelezhetőnek, ugyanis – törvény szerint – a pedagógusok bére a magasabb szakmai fokozat elérésével, illetve a munkaviszonyban töltött idő alapján megállapított fizetési fokozat változásával nő.

Minderre pedig két hónappal azután került sor, hogy a szakszervezetek sztrájkőrséget alapítottak Bukarestben. Eszerint a sztrájk három hét alatt nőtt országossá.

„Amennyire én tapasztalom magam körül, a sztrájkolókkal a társadalom támogató, a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor elindul egy több ágazatra kiterjedő sztrájkhullám. Az egészségügyi dolgozók júniustól tüntetnek, ha velük sem egyezik meg a kormány, júliustól az egészségügyben is általános sztrájk kezdődik”,

jegyezte meg a történésekkel kapcsolatban Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró, a Mérce barátja a Facebookon, aki arról is írt, hogy a környezetében, Erdélyben, Marosvásárhelyt minden pedagógus sztrájkolt.

Romániában a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben előirányzott béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el. Ma hozzávetőlegesen 800 eurót keres egy romániai pedagógus.

(Maszol, Mérce)
Címlapkép: Tüntetés Bukarestben. (Forrás: Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Facebook-oldala)