Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dunának, Oltnak egy a hangja, s azt mondja: pedagógussztrájk

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sztrájkőrséget szervezett három országos szakszervezeti szövetség több száz képviselője a kormány székháza elé Bukarestben szerdán, így követelve a romániai oktatási rendszer 350 ezer alkalmazottja számára béremelést, számol be az Observatornews.ro oldal.

Az érdekképviseletek nem haboznak sztrájkolni, amennyiben a döntéshozók nem hajlandók az oktatási rendszer társadalmi jelentőségéhez méltó bérezésért konkrét lépéseket tenni.

Úgy látják, hogy a pedagógusok bérezése hosszú ideje nem tükrözi az elvárt megbecsülésük mértékét.

„Az alacsony fizetések miatt nagyon kevés fiatal választja a pedagógusi hivatást, az idősebb korosztály pedig amint lehet, nyugdíjba vonul. Az utóbbi években ahelyett, hogy csökkent volna, egyre csak növekszik a rendszerben a szakképzetlen pedagógusok száma” – szólt a kialakult helyzetről az egyik pedagógus-szakszervezet közleménye, melyről az MTI is beszámolt.

Ebben rámutatnak arra is, hogy a tanárok és a kisegítő személyzet nem kapják meg a munkafeltételekért járó prémiumot. A munkaerőhiány miatt végzett többletmunka után pedig akkor sem kapnak fizetséget, ha más módon, például szabadidővel nem lehet kielégíteni őket.

Elmondásuk szerint az akció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet azokra a problémákra is, amelyek ha közvetlenül nem is, de közvetve a tanári állományt is érintik.

Figyelmeztettek arra, hogy a segédszemélyzet „az egyetlen olyan költségvetési alkalmazotti kategória, amelynek a bérezése még 2023-ban sem éri el a 2022-re előírt alapbérek szintjét”. Az ő fizetésük 1800-2300 lej (142–182 ezer forint) között van, melyet az infláció – 2022 decemberében ez 16,4%-ra rúgott –, valamint az alapvető termékek és közüzemi szolgáltatások árának emelkedése teljesen felemésztett.

A tüntetők

„Ha minőséget akartok azt oktatában, adjatok minőségi béreket!”, „Az ország jövője az osztálytermekben van”, „A túlórapénzek kifizetését követeljük!” feliratú molinókat emeltek a magasba,

és a közalkalmazotti bértörvény által előírt, de rendre elnapolt béremelések folyósítását sürgető rigmusokat skandáltak.

Az MTI felidézi, hogy Romániában a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben előirányzott béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el.

(Observatornews, MTI, Transtelex)
Címlapkép: Az Alma Mater szakszervezet gyülekezése a szerdai tüntetésen. Fotó: ederația Națională Sindicală „ALMA MATER“ / Facebook