Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszavazást rendelt el az önkormányzat a pilismaróti bányanyitásról

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyhangúlag, 7 igen szavazattal döntött úgy Pilismarót önkormányzata, hogy helyi népszavazást rendel el a vitatott bányanyitásról – derül ki a polgármester, Hunyadi Balázs Facebook-bejegyzéséből.

A népszavazási kérdés így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtés bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzata Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?”

A tervezett homok- és kavicsbánya a teljes Dunakanyar környezetére hatással lehet, ezért a helyi lakosság egy jelentős része ellenzi. Májusban egy helyi lakos mégis fellebbezett a pilismaróti bányanyitás kapcsán benyújtott helyi népszavazási kérdés ellen. A kérelmet a Győri Törvényszék végül elutasította. Mint a helyi civilek felhívták rá a figyelmet, a fellebbezést ugyanaz az ügyvéd írta meg, aki a bányacéget (GM-PRO Kft.) is képviselte korábban.

A Győri Törvényszék döntése után már csak a pilismaróti önkormányzat áldására kellett várni a népszavazáshoz. Feltéve, hogy nem érkezik jogorvoslati kérelem.

A polgármester közzétett dokumentum szerint a helyi népszavazás időpontját a képviselő-testületi határozat elleni jogorvoslati határidő elteltét követő 15 napon belül tűzik ki.

A helyi népszavazást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és ötvenedik nap közé essen, tehát ha nem érkezik fellebbezés, nagyjából két hónap múlva lesz esedékes a népszavazás.

Az előző képviselő-testület éppen a bányaügy eltitkolása miatt kitört népharag következtében oszlatta fel magát. A fű alatt intézett ügy nyilvánosságra jövetele után lemondott Pergel István Csaba, Pilismarót független, de a Fidesz által támogatott polgármestere.

A bányanyitáshoz módosítani kellene a településrendezési tervet és a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ), a bányának kiszemelt terület ugyanis szabadidő-sport minősítéssel rendelkezik jelenleg. A népszavazás épp ezt lenne képes ellehetetleníteni.

Tavaly nyáron Tatán tartottak hasonló horderejű népszavazást. A szavazáson a részvételi arány nem érte el az érvényességhez szükséges 50 százalékot, tehát az eredmény hivatalosan érvénytelen lett, ugyanakkor beszédes, hogy a 8000 fős részvétel 3000 fővel meghaladta a polgármesterre leadott szavazatok számát. A népszavazás hatására az önkormányzat végül nem változtatta meg az érintett területre vonatkozó jogszabályi hátteret.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán