Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

20 ezer tanár várta a kormánnyal tárgyaló szakszervezetiseket, folytatják a sztrájkot Romániában

Elutasították a bukaresti kormány újabb, magasabb különjuttatásokról szóló ajánlatát kedden a tanárszakszervezetek, és az elnöki hivatal elé vonultak tüntetni.

A kormánnyal folytatott tárgyalás alatt mintegy 20 ezer, az ország minden tájáról buszokkal Bukarestbe érkezett oktatási dolgozó tüntetett a kormány székháza előtt.

Miután a szakszervezeti vezetők bejelentették, hogy nem fogadják el az újabb ajánlatot, a tiltakozók elindultak az elnöki hivatal felé.

Miután az érdekképviseletek „sértőnek” nevezték a kormány múlt heti, az év végéig két részletben folyósítandó 2500 lejes (188 ezer forint), nagyrészt csak tanszerekre költhető különjuttatásról szóló ajánlatát, és a sztrájk folytatásáról döntöttek, a kabinet 4000 lejre emelte a 270 ezer pedagógusnak szánt, valamint a korábbi 1000-ről 1500 lejre a 65 ezres létszámú kisegítő személyzetnek kiosztandó juttatásokat.

A kormány közleménye szerint a keddi egyeztetésen Nicolae Ciuca miniszerelnök is részt vett, és a kormánykoalíció pártjai nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy a megalkotandó új közalkalmazotti bértörvényben olyan pedagógusi bértáblát fogadnak el, amely a kezdő tanárok esetében az országos átlagbértől indul, hozzátéve, hogy erről az ígéretről a kormány memorandumot fogad el, amelyet megjelentetnek a hivatalos közlönyben.

A szakszervezetek azonban törvényerejű, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletben követelnek garanciát a koalíciótól arra, hogy az új bértörvénnyel kapcsolatos ígéretek teljesülnek, és még a tanév vége előtt 25 százalékos béremelést – nem különjuttatást – akarnak elérni a sztrájkoló oktatási dolgozók számára.

Az oktatási sztrájkban Mariu Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint több mint 150 ezer pedagógus és további 60-70 ezer kisegítő személyzet vesz részt.

A három oktatási szakszervezet bejelentette, hogy folytatják a sztrájkot és a tüntetéseket.

A Transtelex beszámolója szerint Kolozsváron mintegy ezren tüntettek ma.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség annak érdekében szervezi a megmozdulásokat, hogy felhívják a figyelmet a romániai oktatás problémáira, köztük a pedagógusok alacsony fizetésére.

A követeléseik közt szerepel a tanügyi alkalmazottak fizetésének azonnali emelése, azon az elven, hogy a kezdő pedagógus kapja meg az országos átlagbért, a többiek fizetését pedig ehhez igazítva növeljék a ledolgozott évek, a betöltött pozíció, a végzett és a megszerzett fokozat alapján.

A szakszervezetek továbbá azt is kívánják, hogy a dolgozók bérét évente igazítsák ki az infláció mértéke szerint (idén áprilisban 10 százalékos volt az infláció), hogy fizessék ki a kisegítő és a nem oktatói személyzetnek a túlórákat, a tanügyi dolgozóknak pedig adják meg az őket illető pótlékokat. Követelik azt is, hogy a kormány térítse meg az ingázási költségeket, adja meg a beilleszkedési támogatást, és fizesse ki azokat a pihenőnapokat, amelyeket a tanárok nem használtak fel.

Romániában a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben előirányzott béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el. Ma hozzávetőlegesen 800 eurót keres egy romániai pedagógus.

Címlapkép: Tüntetés Bukarestben. (Forrás: Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Facebook-oldala)