Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gödi akkugyár: természetvédelmi területen építkezik Mészáros érdekeltsége

Természetvédelmi területek érintésével zajlanak a gödi akkumulátorgyárat kiszolgáló víziközműveinek építési munkálatai – számolt be róla az Átlátszó.

Az infrastruktúra a gyár vízfogyasztását és az ipari szennyvíz Vácig való elvezetését fogja biztosítani. A két gödi Samsung-gyár vízellátásához napi 27 ezer köbméter ipari víz és ivóvíz szükséges.

A beruházást, amit annak ellenére „kiemelten közérdekűvé” nyilvánított a magyar kormány, hogy közvetlenül a lakosság vízellátását nem fogja szolgálni, 32 milliárd forintból valósítja meg Mészáros Lőrinc cége, az Opus érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros vezette konzorcium.

Az Átlátszó szerint a nyomvonalat többször is módosították annak érdekében, hogy elkerülje a lakóövezeteket és a természetvédelmi területeket, de úgy tűnik, egyik sem sikerült. A lap szerint a Göd, Sződliget, Sződ és Vác városszéli utcáiban lakók is szenvednek a munkavégzés keltette portól és zajtól.

Az építési munkálatok 1,5 kilométer hosszan természetvédelmi területeken haladnak át vagy érintik őket. Az építkezés Duna-parti szakaszán, természetvédelmi területen sok fát vágtak ki, de a nyomvonallal érintett területek között van a Natura 2000 besorolású Debegió-hegy is. Az Átlátszó szerint itt már a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét jelző táblát is kivették a helyéről.

A lap szerint „alaposan megbolygatták” a Natura 2000 területet. A térségben van a Duna mentén megmaradt utolsó homokdűne is. Ezen a területen a fokozottan védett homoki kikerics 432 példányát is át kell telepíteni. Az Átlátszó azonban nem látta egyértelmű lehatárolását ennek a területnek, miközben a csatornázási munkálatok már javában folynak.

Az Átlátszó megkereste a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot és a Pest megyei kormányhivatalt, hogy megismerje a védett növények áttelepítésére vonatkozó természetvédelmi engedélyt, valamint a lefolytatott egyeztetések és átültetések dokumentumait.

A kormányhivatal válasza szerint ők nem adtak engedélyt védett növények áttelepítésére, és semmilyen egyeztetést nem folytattak le a beruházó céggel. A nemzeti park sem szolgált érdemi információval a lapnak.

Arról, hogy a gödi iparterület víziközmű-fejlesztésének megvalósítása során milyen további, a védett növények védelmét szolgáló vizsgálatok és tevékenységek történtek, sem a Környezetvédelmi Hatóság, sem a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága nem nyilatkozott a lapnak.

Az Átlátszó újabb adatigényléseket nyújtott be annak érdekében, hogy megkapja a víz- és szennyvízvezetékek nyomvonalán zajló, természetvédelmi területeket is érintő munkálatokról készült dokumentumokat a Nemzeti Parktól és a Pest Megyei Kormányhivataltól.

Mércén rendszeresen beszámolunk a gödi Samsung-gyár körüli fejleményekről, az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos további cikkeink pedig itt olvashatók.

Címlapkép: Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.