Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kik azok a harcosok, akik Ukrajnából támadtak Belgorodra?

Hétfőn harcosok törtek át az orosz-ukrán határon és támadást indítottak Belgorod ellen. A támadást Oroszország ideiglenesen visszaszorította.

A Kreml „szabotőröknek” és ukrán fegyvereseknek minősítette a támadókat, míg ukrán tisztviselők azt állítják, hogy orosz állampolgárokról van szó, akik a Szabadságot Oroszországnak Légióban (LSR) és az Orosz Önkéntes Hadtestben (RDK) harcolnak, és akik „biztonsági zónát” akarnak létrehozni az ukránok számára.

A támadás után orosz kézre került legalább egy amerikai gyártmányú M1124 International MaxxPro aknavédett páncélozott jármű. A történelem során először került Oroszország kezére a területére ellenséges szándékkal behatoló amerikai katonai jármű.

Andrij Jusov a kijevi hírszerzési igazgatóságtól azt állítja, hogy mindkét csoport „autonóm módon” van jelen Oroszország területén, és az ukránok nem vesznek részt a támadásban. Az ukrán tévé szerint a támadók „orosz önkéntesek”.

Az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) először 2023 márciusában került előtérbe, amikor részt vett egy határon átnyúló rajtaütésben az orosz Brjanszk régióban. Vezetője Denisz Kapusztyin, másnéven Denisz Nyikitin, orosz nacionalista, aki  nyíltan támogatja az egynemzetiségű orosz államot.

2020-ban egy ukrán oknyomozó weboldal azt állította, hogy neonáci csoportokhoz kapcsolódnak. Nyikitin korábban arról is beszélt, hogy egy futballhuligán mozgalomhoz tartozik.

Ez egybevág a Bellingcat újságíróinak véleményével. Aric Toler, oknyomozó korábbi tényfeltáró cikkekre alapozva a Twitteren azt írta, a belgorodi fegyveresek egyik vezetője részben Alekszej Levkin, akit Oroszországból évekkel ezelőtt, mint egy neonáci terrorista csoport tagját utasították ki, többek között azért, mert társaival rendszeresen becstelenített meg zsidó és muszlim sírköveket.

Ottani szervezete, a Wotanjugend betiltásáig félkatonai ifjúsági szervezetként működött, amely istenítette Hitlert és a náci Németországot. A Wotanjugend példaként állította tagjai elé Timothy McVeigh-t, aki 1996-ban a súlyos oklahomai robbantásokat elkövette, és Anders Behring Breiviket is, aki 2013-ban a norvégiai Utoya szigetén rendezett fegyveres mészárlást a norvég szocialista ifjúsági táborban.

A Szabadságot Oroszországnak Légió (LRS) egy egészen más szervezet, amely ukrán csapatok mellett harcol az orosz erők ellen. Fehér-kék-fehér zászlót használnak, amelyet az orosz ellenzék egy része „a szabad Oroszország” zászlajának tekint.

Denis Nyikitin szerint bár mindkét csoport a „Putyin-rezsim megdöntésére törekszik”, a Légió tagjai inkább „centristák”. Ennek a véleményének ellentmond, hogy a Légió egyik vezetője, „Cézár”, vélhetően Makszimilian Andronnyikov, akiről 2012-ben a Novaja Gazeta orosz lap is cikkezett. A lap szerint Makszimilian Andronnyikov 2012-ben szélsőjobboldali katonai puccsot próbált végrehajtani Vlagyimir Putyin rendszere ellen, mivel az általa vezetett szervezet még Putyint is túl liberálisnak tartotta.

A harmadik azonosított orosz parancsnok pedig az ugyancsak a neonáci Alekszandr „Pityer” Szkacskov, aki társaihoz hasonlóan Putyin rezsimje elől menekült a 2014 utáni Ukrajnába.

Ilja Ponamarjov volt orosz parlamenti képviselő, aki jelenleg ukrán állampolgár, 2022 augusztusában a Facebookon adott arról számot, hogy a Légió, az RDK és egy másik, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg nevű csoport közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben egyetértenek azzal a céllal, hogy felszabadítsák Oroszországot Vlagyimir Putyin uralma alól.