Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkora a kórházak adóssága, hogy válságtanácskozást kellett összehívnia a beszállítóiknak

A Magyar Államkincstár adatai szerint április végére a kórházak adóssága csupán egyetlen hónap alatt, a március végi 39,3 milliárd forintról április végére 51,6 milliárd forintra nőtt. A súlyos helyzet miatt válságtanácskozást kellett összehívnia a kórházi beszállítóknak – írja a napi.hu.

Az adósságszint 572 intézmény adatait összesíti, amelyekből 330 intézmény adós. Ebből csupán 103 intézmény rendelkezik csak 30 nap alatti tartozással.

Tehát az intézmények kétharmadának tartós adóssága van.

Ezt támasztják alá a tapasztalatok is: rengeteg beszállító elmondása szerint idén még egyetlen forintot sem kapott az egészségügyi intézményektől, és az intézményvezetők is azt állítják, hogy a közeljövőben sem tudnak majd fizetni. A tartós adósságok csaknem teljes egésze a szállítókkal és szolgáltatókkal szemben áll fenn.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára szerint a beszállítók válságtanácskozáson arról is dönteni fognak, hogy mely kormányzati szereplőktől, és pontosan milyen intézkedéseket várnak el. Véleménye szerint a kialakult helyzetben a rezsiválság is nagy szerepet játszik.

A fennálló körülmények miatt egyre több beszállító vonul ki a piacról, aminek végül a betegek láthatják kárát. Az állam a nyár folyamán valószínűleg rendezni fogja a tartozást Rásky László szerint, az ellátórendszer válsága azonban továbbra is fennmarad, ha az állam hosszútávon nem szán jelentősen több forrást az egészségügyre.

Az egészségügy válságának másik sarokpontja a szakdolgozók hiánya, akiknek a múlt héten bejelentett béremelés ellenére is csökkent a reálbére az idén. Az alacsony bérezés nem csak azért probléma, mert nem teszi vonzóvá a szakmát, hanem gyakran túlmunkára ösztönzi az egyébként is túlhajszolt dolgozókat, miközben a túlórák sem jelentenek megoldást a munkaerőhiány problémájára.

Nemrég Gálvölgyi János tragikus esete is rámutatott az egészségügyi rendszer mély válságára. Mint az közismert, a humoristához nem érkezett ki időben a mentő, rokonainak kellett kórházba szállítani. Az eset országosan ráirányította a figyelmet a mentőszakmára szintén jellemző munkaerőhiányra és túlhajszolásra.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor