Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegével mondanak fel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint a munkaerőhiány már a működést is veszélyezteti a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB), miután csak idén több mint 41 alkalmazott mondott fel.

A szakszervezet arra figyelmeztetett, hogy a büntetőügyszakban az egyes tanácsokra jutó ügyek száma átlagosan 47-ről 86-ra emelkedett, tehát közel a duplájára.

A PKKB-n jelenleg csaknem 100 betöltetlen állás van. Az RTL megszerezte Zsigó Pál, a bíróság elnökének éve beszámolóját, melyben a jogász is elismerte a nehézségeket:

„Az igazságügyi alkalmazotti álláshelyek betöltésének akadályát a (…) kiemelkedő munkateher növekedés és az év második felére megmutatkozó inflációs válság eredményezte, ugyanis az igazságügyi alkalmazotti illetmény nem bír versenyképes erővel a munkaerőpiacon”

– áll többek között a dokumentumban.

Midnezeken felül ráadásul a szakszervezet jelentése szerint a munkakörnyezet is igen rossz a bíróságon, a munka „igen feszült hangulatban telik”, és panaszok érkeznek rendszeresen a munkavállalókkal szembeni hangnem miatt is.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, mindemellett az igazágszolgáltatás általános helyzete, a bírói függetlenség és ezzel együtt a bírói munka minősége az elmúlt bő évtizedben folyamatosan romlik Magyarországon:

„A nemzetközi adatbázisokat megvizsgálva nyilvánvaló, hogy 2010 óta folyamatosan romlott az igazságszolgáltatás helyzete Magyarországon. Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a kormányzat az igazságszolgáltatást minél nagyobb kontroll alá akarja helyezni, ami ellen az Európai Unió sem tudott tenni. Nagy kérdés, hogy sikerül-e ezt a folyamatot megállítani vagy az igazságszolgáltatás teljesen a kormány ellenőrzése alá fog kerülni”

– állt egy 2020-as jelentésben, amelyet a Policy Agenda készített.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos 2021-es jogállamisági jelentésében igazságügyi reformokat sürgetett, és kilátásba helyezte a helyreállítási terv elfogadásának felfüggesztését, ha azokra nem kerül sor.

(RTL)
Címlapkép: pixabay.com