Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„199-en nem tettünk annyit az árvákért, mint Böjte testvér” – Rétvári megvédte Böjtét

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt kérdezte a kormánypártokat arról, hogy mit gondolnak azokról az ítéletekről, melyek Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványa által működtetett árvaházakban elkövetett súlyos bántalmazási ügyekben hozott a romániai bíróság. A képviselő további, az elmúlt hetekben a Mércén és az Átlátszó Erdélyen nyilvánosságra hozott visszaélésekre is emlékeztette a kormánypárti képviselőket.

Szabó szerint Böjte áldozatnak állítja be magát, miközben „nem ő az áldozat, hanem azok a gyerekek, akiket évtizedeken keresztül szisztematikusan megerőszakoltak.”

„Az Orbán kormány kedvenc atyája szerint az (…) ügy meg van oldva”

– jelentette ki kritikusan a képviselő.

Szabó először a kászonimpéri-tusnádfürdői botrányt említette, amelynek során az egyik Böjte-otthon nevelője tíz éven át szexuálisan bántalmazta a gyermekeket. Az elkövetőt 28 év letöltendő börtönre ítélte a Maros megyei törvényszék, ahogyan arról mi is beszámoltunk.

Mint a Mérce és az Átlátszó Erdély május eleji oknyomozó cikkeiből kiderült, a Böjte Csaba atya által vezetett Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban több esetben is rendszerszintű kizsákmányolásra, gyerekbántalmazásra, és gyerekek ellen sorozatosan elkövetett szexuális erőszakra kerülhetett sor, erre is emlékeztetett Szabó a mai ülésen. Ahogy a cikkek szerzői megállapítják: bár 1993-as alapítása óta az alapítvány több ezer rászoruló gyermeknek nyújtott segítséget, voltaképpen csak az egyes intézményekben dolgozók személyiségén, elkötelezettségén múlik, hogy a dolgozóknak kiszolgáltatott gyerekek milyen körülmények között élnek.

Szabó szerint a kormány mélyen hallgat ezekről a pedofil botrányokról, miközben nem védik meg a gyermekbántalmazások áldozatait. A képviselő emlékeztetett rá, hogy egy nem régen napvilágot látott gyerekgyilkosság utáni eseti bizottságot is leszavazott a Fidesz.

Rétvári Bence államtitkár válaszában elmondta, hogy a kormány mindenkit elítél, aki gyerekekkel erőszakoskodik. Rétvári szerint Szabó Tímea azért „támadja” Böjte testvért, mert a Párbeszéd „rosszul áll” a felmérésekben. Az államtitkár azt is elmondta, hogy szerinte „199-en nem tettünk annyit, mint Böjte testvér arra, hogy gyerekeknek legyen otthona”. Felhozta még a kormány védelmében, hogy létrehozták a pedofilnyilvántartást, illetve a „gyermekvédelmi” népszavazást is tető alá hozták.

A kilencvenes évek óta Erdélyben gyermekotthonokat vezető ferences atya pénteken Facebook-bejegyzésben reagált a hírre, miszerint a Maros megyei ítélőtábla 28 év börtönre ítélte jogerősen a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottját, aki 10 éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta és erőszakolta a gondjaira bízott gyermekeket a Böjte-féle intézményekben.

A ferences szerzetespap eddigi kommunikációjához híven az intézményeinek jóhíre miatt aggódott ezzel a hírrel kapcsolatban:

„Álmomban sem gondoltam, hogy valaha ilyen vihar fogja érni az alapítványt, a mi közös nagycsaládunkat!”

– írta bejegyzésében.

Az atya szerint a 10 éven át akadálytalanul erőszakoló alkalmazott „magányos elkövető” volt.

A Mérce az Átlátszó Erdéllyel nemrég tárt fel egy újabb szexuális bántalmazási esetet a szovátai Szent József otthonban, ahol egy akkor 15 éves lányt többször szexuális együttlétre kényszerített a nevelője 2015-16-ban. Abban az ügyben az alapítványnál dolgozók közül bizonyíthatóan senki nem tett feljelentést a hatóságoknál, holott ez kötelező lett volna. A cikkeinkben volt nevelők és neveltek ugyanakkor embertelen körülményekről is beszámoltak.

A cikkeink megjelenése utáni anyák napi rendezvény után Böjte azt mondta, nem hisz a nyilvánosság elé állt lánynak, inkább a feltételezett elkövetőnek ad igazat.

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás