Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogerősen 28 év börtönre ítélték a Böjte-otthonok gyermekbántalmazóját

Másodfokon, azaz jogerőre emelve 28 éves börtönbüntetésre változtatta a Maros Megyei Ítélőtábla Kedves Szabolcs ítéletét, akire tavaly a Hargita Megyei Bíróság 30 évet szabott ki alapfokon. Kedves a Szent Ferenc Alapítvány nevelője volt, és tavaly került több oknyomozó cikkben nyilvánosságra, hogy tíz éven keresztül követett el pedofil jellegű és más bűncselekményeket az alapítvány kászonimpéri és tusnádfürdői otthonaiban.

Az eset tavaly hatalmas közfelháborodást váltott ki mind Magyarországon, mind Romániában, utóbbiban ugyanis ez volt a legnagyobb feltárt, gyerekotthonban történő visszaélés-sorozat, amely nyilvánosságot kapott.

A hírre maga Böjte Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője hívta fel a figyelmet, és bár mi a túlélők érdekében tavalyi cikkeinkben nem írtuk ki a nevelő nevét, Böjte megtette azt.

Kedves Szabolcs mindvégig szabadlábon védekezhetett, 24 vádpontban találták vétkesnek, ezek között többrendbeli nemi erőszak, szexuális bántalmazás, szexuális visszaélés és bántalmazás szerepel. 12 vádpontban a bíróság elévülést állapított meg.

Akkori cikkeinkben nem sikerült az ügy számos részletét feltárni, jelenlegi tudásunk szerint Kedves még fél évvel azután is a gyermekotthonban dolgozhatott, hogy a tusnádfürdői Szent László Gyermekotthon vezetője, Kolozsvári Tibor, aki RMDSZ-es politikus is, tudomást szerzett volna az első túlélőt ért szexuális abúzusról annak családjától. A hatóság, amely 2016 novemberében kezdett nyomozni, több mint tucatnyi túlélőt azonosított.

Böjte Csaba azt állítja, maga jelentette a gyerekvédelemnél az esetet, de ezt a vádirat nem támasztja alá, ott „hivatalból születő eljárás” olvasható.

Böjte Csaba egy éves terápiát biztosított a gyereknek, akik közül van, aki még mindig az otthonban él. A már felnőtt áldozatoknak azonban a Szent Ferenc Alapítvány semmilyen segítséget nem ajánlott fel.

A Mérce az Átlátszó Erdéllyel nemrég tárt fel egy újabb szexuális bántalmazási esetet egy másik, a szovátai Szent József otthonban, ahol egy akkor 15 éves lányt többször szexuális együttlétre kényszerített a nevelője 2015-16-ban. Abban az ügyben az alapítványnál dolgozók közül bizonyíthatóan senki nem tett feljelentést a hatóságoknál, holott ez kötelező lett volna. A cikkeinkben volt nevelők és neveltek ugyanakkor embertelen körülményekről is beszámoltak.

A cikkeink megjelenése utáni anyák napi rendezvény után Böjte azt mondta, nem hisz a nyilvánosság elé állt lánynak, inkább a feltételezett elkövetőnek ad igazat.

Címlapkép: Wikimedia Commons