Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Böjte atya a nevelőotthonában bántalmazott lány helyett a feltételezett elkövetőnek hisz

A kormány kedvenc romániai magyar szerzetese, Böjte Csaba atya előadást tartott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség anyák napi rendezvényén, aminek részleteiről az erdélyi uh.ro portál számolt be.

A szerzetes előadására egy nappal azután került sor, hogy a Mérce és az Átlátszó Erdély részletes cikksorozatban számolt be az atya szervezete által fenntartott gyermekotthonokban zajlott súlyos visszaélésekről, többek között a gondozott gyerekek szexuális bántalmazásáról, de Böjte még csak nem is érintette a témát.

Holott lett volna miről beszélnie. Mint korábbi cikkeinkből kiderült, a Böjte Csaba atya által vezetett Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban több esetben is rendszerszintű kizsákmányolásra, gyerekbántalmazásra, és gyerekek ellen sorozatosan elkövetett szexuális erőszakra kerülhetett sor. Ahogy a cikkek szerzői megállapítják: bár 1993-as alapítása óta az alapítvány több ezer rászoruló gyermeknek nyújtott segítséget, voltaképpen csak az egyes intézményekben dolgozók személyiségén, elkötelezettségén múlik, hogy a dolgozóknak kiszolgáltatott gyerekek milyen körülmények között élnek.

Cikksorozatunk első részében Bogár Mónika történetét mutattuk be, akit elmondása szerint 2015-16-ban kényszerített szexuális aktusokra a szovátai gyermekotthon akkori vezetője, akit végül eltávolítottak az intézményből, de az áldozatnak azóta sem szolgáltattak igazságot. A második részben pedig az ezt lehetővé tévő rendszer működését dolgoztuk fel az érintettekkel készített interjúk segítségével.

Az atya cikkeink megjelenése után enigmatikus Facebook-posztban jelezte, hogy ártatlannak tartja magát, egyszersmind keresztényi szeretetéről is biztosította a cikkek szerzőit.

A cikkeink megjelenése utáni anyák napi rendezvényről szóló beszámoló szerint az atyát érő „támadások” és a munkáját nehezítő „nyomás” elviselését firtató moderátori kérdés is csak igen távolról kerülgette a témát, így a szerzetesnek nem eshetett nehezére elengedni a füle mellett, mielőtt egész más témákról kezdett beszélni. Férfi szerzetesként, az anyák napi rendezvényen.

„[Böjte] nem válaszolt konkrétan a kérdésre. Inkább egy jól sikerült stand up estet tartott, valahol Pál Feri atya, Szabó Péter és Bödőcs között, amelyen tanulságos, lélekbemarkoló és vicces történetekkel szórakoztatta a közönséget”

– szól az erdélyi lap helyszíni beszámolója, amely szerint a Miatyánkkal végződött a szerzetes felszólalása.

Pál Edit Éva főszerkesztő azonban kérdéseket tett fel az atyának a rendezvényen elmondott beszéd és közös imádság után.

A szerzetes válaszából kiderül, hogy nincs teljesen tisztában az áldozat kiszolgáltatott helyzetére épülő hatalmi viszonyok sajátosságaival, és a feltehetően szexuális erőszakot elszenvedett volt neveltjének szavahihetőségét is megkérdőjelezi. Véleménye szerint ugyanis „egy tizenhat éves lány szíve hova vezet és hova nem, ez egy nagyon érdekes kérdés, nagyon ingoványos kérdés. Én meg vagyok győződve, hogy nem életszerű az egész. Egyik szobában lakik egy édesanya a három gyerekével, a férjével, a másik szobában lakik a nevelt lány, és őt meg lehessen többször erőszakolni. Ezt én akkor se hittem el, és most se hiszem el. Úgyhogy én ezt visszautasítom.”

Mindazonáltal a bizonyítást nyert eseteket sajnálatosnak tartja, ugyanakkor nem gondolja, hogy a gyermekotthon-hálózatának működése rendszerszintű visszaélésekre adna lehetőséget. Ennek ellenére – mint mondta – képzéseket tartanak a dolgozóknak, a munkájukat is jobban ellenőrzik, valamint igyekszik minél több intézményt átadni az állami fenntartóknak.

Korábban előadásában Böjte azt is kifejtette, hogy felelősséggel jár gyereket szülni, és nem kellene csak úgy másra bízni, ami a korábban megjelent, gyermekotthonaiban uralkodó viszonyokat taglaló riportok fényében különös értelmet nyer.

A szerzetes a beszámoló szerint többek között azt fejtegette, hogyan bírt rá egy bántalmazott anyát és gyerekeit, hogy visszamenjenek a bántalmazó apához, miután nála kerestek menedéket.

Ennek keretében mondta el, hogy véleménye szerint a női lélek nem olyan bonyolult:

„Hát mondom, ilyenek a nők. Ha virágot kapnak, turbékolnak. Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak. Nem olyan komplikált a női lélek.”

Anyák napja alkalmából az atya beszélt továbbá:

  • Az apákról, akik szerepe igen fontos a gyermekek életében. Példaként egy nevelőként dolgozó családot, valamint egy gyermekét elhagyott apa és lánya viszonyát említette.
  • Arról, milyen elhanyagolással, rossz bánásmóddal, alkoholizmussal terhelt családi viszonyok közül fogadott be gyerekeket.
  • A közlekedési és párkapcsolati szabályok betartásának fontosságáról, hangsúlyozva az önismeret és a családi szeretet fontosságát.
  • A gyermekotthoni nevelés nehézségeiről, miszerint egyes gyerekek iskola helyett kocsmába járnak, mások pedig a számtan rejtelmeinek kutatása helyett kukorékolnak az órán.
  • Petőfi Sándor és Szendrey Júlia történetén keresztül a döntés, elköteleződés, a házasság fontosságáról.

A rendezvényen elhangzott beszéd részleteiről az uh.ro helyszíni riportja számol be.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton