Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A nevem Dimitrij Petrov, és ha ezeket a sorokat olvasod, akkor valószínűleg meghaltam, amikor Putyin ukrajnai inváziója ellen harcoltam”

„A nevem Dimitrij Petrov, és ha ezeket a sorokat olvasod, akkor valószínűleg meghaltam, amikor Putyin ukrajnai inváziója ellen harcoltam”, ezt a levelet hagyta maga után az az Oroszországból származó anarchista történész, aki a Bahmut városáért folyó kegyetlen harcok során vesztette életét április 19-én. A levelet és Petrov rövid életrajzát a CrimethInc. oldal adta közre az East European Context hírlevél legújabb számában.

Dimitrij Petrov már tizenéves korában, 2004-ben aktívan részt vett a moszkvai anarchisták megmozdulásaiban. Társai, az anarchista mozgalom Ekolog, az ökológus néven ismerték, hiszen kezdetben a legaktívabban a környezeti pusztításokkal szemben lépett fel. Így például ott volt, amikor szemétégetőket akartak állítani egy moszkvai park közelében, de a Food Not Bombs tevékenységében is részt vállalt, valamint kezdeményezője volt az anarchista MPST szakszervezet (szakmaközi munkások szakszervezete) megalapításának is.

A 2000-es évek elején a Moszkva melletti Himki erdő védőinek sorába állt.

A kormányzat a várossal egybe nőtt erdőből 150 hektárt átminősített közlekedési célú építkezést szolgáló területté, hogy azon fizetős autópálya-szakasz létesüljön. Tudható volt, hogy az útszakaszt építő cég igazgatótanácsában helyet foglal Vlagyimir Putyin akkori kormányfő egyik régi barátjának képviselője is. A tiltakozások nyomán a következő hónapokban a hatóságok több mint 500 anarchistát és antifasisztát vettek őrizetbe és kínoztak meg. Többen kénytelenek voltak elmenekülni az országból.

Mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy elnyomják az akkoriban erőteljes mozgalmat.

2012 májusában hatalmas tüntetések zajlottak az oroszországi kormányzat ellen. Ekkor vált Putyin miniszterelnökből államfővé. Az összellenzéki tüntetéssorozat a május 6-án tartott Milliók menete során a tüntetők és a kormányzat összecsapásával végződött a Kreml alatt húzódó Bolotnaja téren. Petrov részt vett Bolotnaja téri eseményeken, az anarchista Alekszej Polikovics és a Baloldali Front tagjai mellett, akiket később bebörtönöztek, mert megpróbálták megvédeni a tüntetőket a páncélozott rohamrendőrökkel szemben.

A CrimethInc. nézete szerint az oroszországi anarchista mozgalom jeles időszaka ezután áldozott le. Az ezt követő évek során Putyin kormányának sikerült kiterjesztenie a hatalmát az egész ország felett,  megsemmisítve vagy beolvasztva az ellenzéket, letörve-bebörtönözve az anarchistákat is.

Dimitrij Petrov két évvel később jelen volt a 2014. februári ukrajnai forradalomban, amely a kezdeti időszakában még tekintélyellenesnek tűnt, s sikerült távol tartania magát a nacionalistáktól. Petrov arra törekedett, hogy egy anarchista csoportot hozzon létre a Majdanon tiltakozó tömegből.

Hazatérése után, 2016-ban történelemből doktorált, majd pedig antropológiai tanulmányokat folytatott az Orosz Tudományos Akadémia Afrikai Intézetének Civilizációs és Regionális Tanulmányok Központjának kutatójaként. Egy évvel később már Rojavában találjuk, ahol a kurdoktól a rojavai társadalmi kísérletről és a forradalmi küzdelemről kívánt mind többet eltanulni.

Oroszországot az üldöztetés elől menekülve 2018-ban hagyta el. Ukrajnában az oroszországi és fehéroroszországi anarchista emigránsok között tűnt fel.

Mielőtt Oroszország 2022 februárjában megszállta volna Ukrajnát, Petrov ukrán és fehérorosz anarchistákhoz csatlakozva megpróbált összeállítani egy kifejezetten anarchista és antiautoriter katonai egységet. Az egység feladata az volt, hogy a résztvevőknek ne kelljen egymás mellett harcolniuk a fasisztákkal, akik valóban jelen vannak az ukrán hadseregben. Petrov úgy látta, hogy az Ukrajna védelmében való részvétel lehetőséget ad arra, hogy az anarchista eszmék hitelessé váljanak az ukrajnai közvélemény szemében, és hogy folytassa a régóta tartó harcát a Putyin-rezsim ellen.

Az orosz invázió első szakaszában Petrov és társai részt vettek a Kijev környéki régió területi védelmében, és önálló egységként integrálódtak a Területvédelmi Erőkbe.

Mielőtt katonának állt volna, a következő levelet hagyta maga után:

„A nevem Dimitrij Petrov, és ha ezeket a sorokat olvasod, akkor valószínűleg meghaltam, amikor Putyin ukrajnai inváziója ellen harcoltam. Az Anarchokommunisták Harci Szervezetének tagja vagyok, amely az országhatárokon átnyúlva szerveződött. Mindent megtettem annak érdekében, hogy hozzájáruljak a diktatúra feletti győzelemhez és ahhoz, hogy a társadalmi forradalom közelebb kerüljön.

Anarchistaként, forradalmárként és oroszként szükségesnek tartottam, hogy részt vegyek az ukrán nép fegyveres ellenállásában Putyin megszállóival szemben. Mindezt az igazságért, az ukrán társadalom védelméért, valamint hazám, Oroszország felszabadításáért tettem. […] Egy másik fontos ok, amiért részt veszek ebben a háborúban, az az internacionalizmus megerősítése. Állítom, hogy nincsenek rossz népek, s ezt csak az imperializmus akarja velünk elhitetni. Minden nép ugyanattól a fájdalomtól szenved: a kapzsi és hataloméhes uralkodóktól.”

Dimitrij Petrov április 19-én egy amerikai és egy ír anarchista társával együtt hunyt el Bahmut közelében.

Iratkozz fel régiós hírlevelünkre!

Elindult az East European Context (EEC) hírlevél pilot verziója, amely a következő időszakban heti egy alkalommal jelenik meg a régió baloldali szempontból releváns híreivel, eseményeivel, diskurzusaival. A hírlevelet az ELMO Kelet-Európai Baloldali Médiaegyüttműködés adja ki, az összeállításán pedig a Mérce számos más régióbeli szerkesztőséggel dolgozik közösen.

A hírlevélre itt tudtok feliratkozni:

 

 

Címlapkép: Dimitrij Petrov (balról) egy könyvbemutatón. (Forrás: CrimethInc.)