Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb váratlan akciókkal, a tiltakozás új eszközeivel készülnek a diákok a ma délutáni tüntetésre

„Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen” címmel hirdetett meg újabb demonstrációt az Egységes Diákfront péntek délután fél ötre. Az immár másfél éve tartó tanár-és pedagógustüntetések újabb megmozdulására a Kossuth téren, a Tisza István emlékműnél fog sor kerülni, ahonnan a tömeg – a tervek szerint – az Oktogonra vonul majd.

A diákok nézete szerint a formálódó státusztörvény eddig nyilvánosságra került elemei elfogadhatatlanok.

Annak érdekében, hogy a státusztörvény ne lépjen életbe, az Egységes Diákfront a pedagógusokkal közösen népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Ebben többek közt Pintér Sándor belügyminiszter lemondását, a pedagógusok alapilletményének 50 százalékkal való növelését, a sztrájktörvény törlését, a státusztörvény elvetését követelik.

Különös problémát jelent az is, hogy egyre nagyobb munkaterhek nehezednek azokra a pedagógusokra, akik az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények dacára sem hagyták el az iskolákat. Úgy tűnik, hogy a pedagógus szakma cseppet sem vonzó. Éppen ma jelent meg az Eduline oldalán az a sokkoló adat, hogy idén mintegy 126 ezer felsőoktatási jelentkezőből összesen 3 357 fő jelölt meg valamilyen (bármilyen) osztatlan tanári képzést. Azoknak a száma, akik ténylegesen tanárnak kívánnak tanulni, még kevesebb: első helyen valamilyen tanárszakot pusztán 1595 diák jelölt meg. Ez azért tragikus szám, hiszen a PDSZ szerint már most közel 16 ezer pedagógus hiányzik a pályáról.

A szakszervezetek szerint kiszámítható előmenetelt biztosító bérrendszerre, kötelező óraszámra és az összes túlmunka kifizetésére lenne szükség, amelyekhez azonban egyáltalán nem kell bevezetni a státusztörvényt. A kormány az előző tárgyalás alkalmával ugyan engedett a szándékából, a szakszervezetek szerint még ebben a gyengített formájában is elfogadhatatlan a törvény.

A kormány a tanárok bérének emelésére hivatkozva március 2-án tette közzé a státusztörvényként, majd bosszútörvényként elhíresült tervezetet, amellyel megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelnék őket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a bevezetni tervezett törvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák a tantestületek maradék autonómiáját  is. Bár már júniustól bevezették volna az új törvényt, egyelőre még a parlament elé sem került.

A státusztörvény az utóbbi hetekben újra indulatokat váltott ki az oktatási rendszer reformjáért és a pedagógusbérek emeléséért tüntetők körében. Mint emlékezetes, az elmúlt hetekben két alkalommal is kordonbontásba és könnygázas oszlatásba torkollt a diákok tüntetése a Karmelita kolostor előtt.

A mai tüntetés Facebook-eseményének leírásban ezért szerepel, hogy „Pontosan tudják, hogy gyerekeket bántanak, de ez nem zavarja őket. Az Orbán-rendszer akkor is gyerekeket bánt, amikor szétveri az oktatásunkat, elveszi a jövőnket, és bosszút áll a tanárainkon.” Pankotai Lili, az Egységes Diákfront tagja és a tüntetések rendszeres felszólalója a diákok ellenállásával kapcsolatban a következőket nyilatkozta ma reggel a 444.hu-nak:

„A tiltakozás hagyományos formája, mint láttuk, egy hibrid rezsim esetében nem működik. Egy diktatúrával szemben erőszakkal lépnek fel az emberek, egy demokratikus országban a szabadságjogaik szerint. Egy hibrid rendszerben pedig a tiltakozás új és újabb eszközeihez kell nyúlni, váratlan akciókat szervezni, közben pedig edukálni és motiválni az embereket”.

A mai tüntetésről a Mérce élőben fog közvetíteni.

Címlapkép: Vonuló tömeg a Lánchídon a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos