Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra kiadták az engedélyt a Fertő tavi óriásberuházásra, amely az eddigieknél is nagyobb lehet

„Ahogy az sajnos várható volt, a kormányhivatal ismét kiadta az építési engedélyt, ráadásul a tervek is megváltoztak. 20 helyett 26 apartman, négycsillagos luxusszálloda, medencék, sportkomplexum és ökocentrum lesz, természetes élővilág nem lesz” – írja Jakál Adrienn, a Párbeszéd – ZÖLDEK soproni önkormányzati képviselője, elnökségi tagja a Facebookon annak kapcsán, hogy újra kiadták a Fertő-parti luxusberuházás engedélyét.

Pedig egy hónappal ezelőtt még másról szóltak a hírek. Mint ahogyan a Mérce is megírta, április 3-án a bíróság a Fertő tavi óriásberuházás engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt. A Greenpeace környezetvédő civil szervezet és a Fertő tó Barátai Egyesület még január 30-án indítottak pert azért, mert a Kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét.

Jakál Adrienn azt írja, hogy: „továbbra is egy megalomán fideszes Disneylandet akarnak építeni a Fertő-partra. Víz ugyan még mindig nincs, és azt sem tudni, pénz honnan lesz. Mint ismeretes: a költségvetési hiány már április végére elérte az éves cél négyötödét…”

Az új környezetvédelmi-működési engedély szerint összesen 32 ezer négyzetméternyi területet fognak beépíteni, 131 ezer négyzetméternyi természetes felületet pedig burkolattal fednek be, több mint ezer autónak alakítanak ki parkolóhelyet.

A párbeszédes politikus ugyanakkor úgy látja, hogy erre a „valóságtól továbbra is teljesen elrugaszkodott projektre” a költségvetési hiány miatt nincs és nem is lesz pénz, „legalábbis felelős kormány jelen körülmények között erre most nem adhat pénzt… Az egész ügyben csak egy dolog vehető biztosra: a tönkretett Fertő-part továbbra is használhatatlan és élettelen marad”, zárja a  Facebook-bejegyzését Jakál Adrienn.

A Fertő Part nevű projektumban 34 ezer négyzetméternyi területet építenének be. Az ügy több éve húzódik. Tavaly májusban, amikor más beruházásokat is felfüggesztettek, a Fertő Parttal is felhagytak. Időközben megszűnt a beruházás állami fenntartója, s annak szerepét a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium vette át.

A beruházás miatt tiltakozott a Greenpeace, amelynek az aktivistái eltorlaszolták a part felé vezető utat, valamint több uniós intézmény is, illetve az UNESCO és a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya.

A Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavairól, így a Fertő tó helyzetéről is. A tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalícióról szóló írásaink pedig itt érhetőek el. A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégy ezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról.

(Közlemény, 444.hu, Szabad Európa, Mérce)