Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civil siker a Fertő tónál, a bíróság visszavonatta a NER-es gigaberuházás engedélyét

Ez a cikk több mint 1 éves.

A bíróság a fertő tavi természetpusztító óriásberuházás engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt – írja közleményében Greenpeace Magyarország. A környezetvédő civilszervezet és a Fertő tó Barátai Egyesület még január 30-án indítottak pert azért, mert a Kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét.

„A bíróság pénteki döntése nagyon fontos közös sikere a Fertőt védő civileknek, de a végső cél továbbra is az, hogy a Kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen, amellyel nem sérül a Fertő tó európai szempontból is kiemelkedő élővilága”

– írja a Greenpeace. A két szervezet azután fordult a Győri Törvényszékhez, hogy tudomásukra jutott, az illetékes Kormányhivatal december 21-én, még a téli szünet előtt váratlanul, és a civil szervezetek által megfogalmazott kritikák ellenére kiadta a Fertő tavi turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, amivel szerintük hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett.

A tavaly nyáron felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, ami a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést. Ezt villámgyorsan, az addigiaknál közel 50%-kal nagyobb területre meg is kapta.

A megszűnő állami cég jogutódja a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így ez a tárca felelős a további lépésekért.

Kun Zoltán, a Fertő tó Barátai Egyesület titkára a közlemény szerint úgy fogalmazott:

„Üdvözöljük a bíróság döntését, ami véleményünk szerint igazolja, hogy szabálytalanságok fordultak elő a beruházás engedélyezésében. Ez egy nagyon fontos siker számunkra, de munkánkat egészen addig folytatni fogjuk, amíg a Kormány teljesen át nem gondolja a fejlesztést. Véleményünk szerint a tervezett EU-s természet-helyreállítási törvény szellemében csak a vízitelep korábbi területét és nem a tervezett 77 hektárt lehetne turisztikai céllal hasznosítani.”

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi felelőse elmondta, nagyon örülnek a sikernek, ami visszaadta a hitüket a hazai igazságszolgáltatás működésében. Hozzátette:

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Fertő partján csak egy helyi igényeket kielégítő, szelíd turizmust biztosító fejlesztést végezzenek úgy, hogy a terület európai szempontból is kiemelkedő élővilága ne sérüljön. Ha sikerül elérni, hogy a projektet ebben a szellemben tervezzék újra, akkor bízhatunk a természet csodálatos öngyógyító képességében, hogy visszafoglalja a korábban elpusztított élőhelyeket.”

Mint arról beszámoltunk, január közepén különös érveléssel utasította el a Győri Törvényszék a Greenpeace Magyarország keresetét, amelyben a zöld szervezet a Fertő tavi beruházást támadta meg a bíróságon, mondván, hogy többek közt a tó medrének kotrása súlyosan veszélyezteti a tavat lakóhelyül használó állatok életét.

A Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavairól, így a Fertő tó helyzetéről is. A tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalícióról szóló írásaink pedig itt érhetőek el. A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégy ezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról.