Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szervez az LMP az újabb debreceni akkumulátorgyár építése ellen

Tüntetést szervez Debrecenbe május 23-án 18 órára az LMP – Magyarország Zöld Pártja az ellen az újabb akkumulátorgyár-beruházás ellen, melyet kedden jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, a parlament Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte, azért fognak demonstrációt tartani, hogy a lakosság nemet mondhasson az újabb beruházásra. 

Szijjártó Péter bejelentése értelmében a kormány 14 milliárd forint támogatásban is részesíti a kínai Eve Power 400 milliárdos projektjét. A miniszter szerint a gyártó a BMW kérésére érkezett, hogy a magyarországi gyárát ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal.

Szerdai sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt nehezményezte, hogy Szijjártó úgy tette meg a bejelentést, hogy arról a debreceni lakosságot előzetesen nem tájékoztatta a kormány, és a véleményüket sem kérte ki arról.

Annak fényében szerinte ez különösen megdöbbentő, hogy a másik gigbaeruházást, a CATL gyárát a helyiek tiltakozásának semmibe vételével akarják megvalósítani.

Az LMP februárban civilekkel közösen a CATL-gyár ellen is szervezett demonstrációt.

Hazugnak nevezte Szijjártó Péter több olyan állítását, amellyel a miniszter a beruházás szükségességét és környezetbarát mivoltát igyekezett igazolni. Keresztes szerint nem igaz, hogy az akkumulátorgyáraknak Magyarországon szigorú környezetvédelmi feltételeknek kellene megfelelniük, mert ha ez valóban így lenne, akkor a kormány nem rúgta volna ki a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, aki az akkumulátorgyárral kapcsolatos kockázatokra figyelmeztető szakvéleményt írt alá. Megemlítette azt is, hogy a kormány a Magyar Mérnöki Kamara engedélyeztetési eljárásokra vonatkozó kritikáját is elengedte a füle mellett.

A Fenntartható fejlődés Bizottságában két olyan indítványt is leszavaztak a Fidesz képviselői, amely szigorú környezeti vizsgálatokat írt volna elő a debreceni és az ahhoz hasonló beruházások engedélyezésének feltételeként – emelte ki Keresztes. Ezek a javaslatok a környezeti előírások megsértése esetén lehetővé tették volna akár működő gyárak leállítását, a bevételeikhez mérten értelmezhető mértékű bírság megállapítását (a jelenlegi gyakorlatban már többször tapasztalt, néhány (tíz-)milliós büntetésekkel szemben), vagy adott esetben a többmilliárd forintnyi állami támogatást visszaszedését. 

„Az itt gyártott akkumulátoroknak köszönhetően a gazdag, nyugat-európai városokban lesz tisztább a levegő, miközben a magyarok fizetik majd a legnagyobb árat Európa zöld átállásáért”

– ezzel cáfolta Keresztes Szijjártó azon mondatot, miszerint Magyarország a környezet védelmének éllovasa kíván lenni. 

Az LMP politikusa a Szijjártó által az új gyár működtetése kapcsán említett szürkevíz-technológiára is kitért, amelyről megjegyezte, hogy ennek a technológiának a használatához készülnie kellett volna egy stratégiai előkészítő programdokumentumnak, amelyet hiába próbál hónapok óta kikérni az illetékesektől, ebből pedig arra következtet, hogy a kormány egyszerűen nem készítette el ezt a tervet. 

A CATL-gyárhoz hasonlóan az újonnan bejelentett gyárban is jellemzően külföldi munkaerő fog dolgozni, és a cégek elvárják, hogy a kormány a magyar adófizetők pénzéből finanszírozza a működéshez szükséges infrastruktúra felépítését. 

Végül arra reagált a zöldpárt képviselője, hogy ha a kormány tényleg elismerné, hogy mindenki számára a legfontosabb a lakóhely biztonsága, akkor nem titkosítanák a környezeti terheléssel kapcsolatos információkat, és nem korlátozná a közmeghallgatások nyilvánosságát.

Címlapkép: Tüntetés az akkumulátorgyár ellen Debrecenben 2023. február 9-én. Fotó: Alföldi Dániel István / Mérce