Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kizárja a sajtót lakossági tájékoztatójáról az aligai beruházó

A Balatonaligán sokmilliárdos nagyberuházást kivitelező Pro-Mot Hungária a helyi lakosságot invitálja május közepére egy tájékoztató eseményre, amely a meghívó szövege szerint azonban nem sajtónyilvános. A rendezvényre belépni kívánók magukkal kell vigyék a balatonvilágosi állandó lakcímet igazoló okmányukat, vagy a balatonvilágosi tulajdont igazoló lapjukat és személyi igazolványukat. Bográcsvacsora viszont lesz.

A közvéleményt nem először óhajtja kizárni a beruházó, amelynek a sokak által kifogásolt „Aligaliget” projektjét 2020-ban kiemelt beruházássá nyilvánította az állam, és közel 10 milliárdos támogatásban részesítette.

Annak ellenére, hogy az aligai Balaton-part hozzáférhetősége és a páratlan természeti kincsnek számító magaspart épsége egyáltalán nem csak a helyiek, hanem az egész ország érdeke, a Pro-Mot már egy 2021. októberi lakossági tájékoztatón hangsúlyozta, nem szánja sajtónyilvánosnak tervei bemutatását, ekkor azonban még a helyi illetékességet igazoló papírok nélkül is beengedtek bárkit. Majd idén márciusban lépte meg először, hogy – a mostani, májusra tervezett tájékoztatóhoz hasonlóan – kizárja a nyilvánosságot a közérdeklődésre számot tartó eseményről.

A Pro-Mot Kft. meghívója. Csak semmi nyilvánosság! – kép: Facebook/Aligai Fürdőegyesület

Feltehetőleg nem véletlen, hogy a beruházó szeretne minél kisebb visszhangot az ügynek, hiszen az aligai Balaton-part fejlesztése körüli botrányok évek óta kiemelt figyelmet kapnak a sajtóban. A helyiek ugyanis nem nézik jó szemmel, hogy a Pro-Mot nem hajlandó garanciát vállalni azért, hogy mindig ingyen, közúton hozzáférhető legyen a part számukra, valamint, hogy a turisztikai beruházások helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a magáncélú apartman építések az eddigi tervekben. Éppen emiatt a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszát is megkérdőjelezték a helyi civilek, hiszen a lakosságnak leginkább bosszúságot okoznak a különféle, kicsit sem a közérdeket szolgáló betonmonstrumok, amelyek amellett, hogy hasznot nem hoznak, még az aligai látképbe is belerondítanak.

Emellett mélységesen felháborítja a helyieket, hogy a beruházó felparcellázta és kiárusította a parti sétányukat, hogy luxusvillák épülhessenek a helyére.

Mint emlékezetes, márciusban az Aligai Fürdőegyesület kezdeményezésére bíróság vonta vissza a magaspartra tervezett 5 darab, összesen 105 lakásos, hatszintes társasház, valamint a kikötő építési engedélyét is.

Míg a parti sétány kiárusítását egyelőre nem sikerült megakadályozni, a fejlesztés egyéb részeit újra kell gondolnia a beruházónak a bírósági döntések és a lakossági felháborodás nyomán.

A legutóbbi, nem sajtónyilvános tájékoztatón bemutatott új tervekről egyébként a – valamilyen úton-módon mégiscsak beengedett – Magyar Építők írt cikket (miközben a Magyar Narancs újságírói például csak a bejárat előtt toporoghattak).

A cikk alapján annyit biztosan tudhatunk, hogy tervben van

  • a kikötő fejlesztése és bővítése,
  • a strand megújítása,
  • Agora közösségi tér és sétány kialakítása,
  • a löszfal alatti terület rendezése, apartmanházak kialakítása,
  • lakóházfejlesztés,
  • a jövőben magasparti apartmanvillák kialakítása,
  • 80-100 szobás szálloda építése wellnessel és éttermi szolgáltatással,
  • a teljes 47 hektáros terület infrastrukturális fejlesztése.

A márciusi tájékoztatón az eddigieknél több szó esett a – nem csak egy-egy szűk réteget szolgáló – strandfejlesztésről, ugyanakkor az is kiderült, hogy a beruházó nem mondott le az óriási felháborodást kiváltó magasparti apartmanvillákról.

Bár úgy tűnik, ez későbbre tolódhat – feltehetően a jogi huzavona miatt -, a löszfal alatti terület így sem menekül meg.

Itt szintén apartmanházakat építenek 105 lakással, parkosítással, és „a természeti környezet maximális figyelembevételével.” Valamint épül egy 80-100 szobás szálloda is éttermi és wellness szolgáltatással.

Hogy mi fog kiderülni a május 13-ai újabb fórumon az új tervekről, azt csak az aligaiak tudhatják meg, valamint a sajtó kitiltása ellenére mégis beengedett médiumok beszámolójából derülhet ki.

Címlapkép: Mérce