Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elnöki kegyelmet kér a Helsinki Novák Katalintól a kordonbontó diákoknak

A pápalátogatás előtt széles körben kibocsátott elnöki különkegyelmekre hivatkozva a Magyar Helsinki Bizottság azt kéri Novák Katalin köztársasági elnöktől, hogy

adjon eljárási kegyelmet a Karmelitánál tüntető, és eljárás alá vont diákoknak is.

A tüntetésen eljárás alá vont diákoknak a jogvédő szervezet még sablont is készített, amelynek segítségével akár maguk is kérhetik a kegyelmet.

Mint arról mi is beszámoltunk, április végén, az oktatási sztrájknak zárásaként több ezren tiltakoztak Budapesten a bosszútörvény néven is ismert oktatási státusztörvény ellen, majd május harmadikán, szerdán az áprilisinál is többen vonultak utcára a pedagógusok mellett, a pedagógusokat minden eddiginél jobban elnyomó státusztörvény ellen.

A Mérce arról is beszámolt, hogy a pápalátogatás alkalmából Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a korábban terrorizmusért elítélt szélsőjobboldali aktivistát, Budaházy Györgyöt. Erre a kegyelemre hivatkozva is kéri a Helsinki a diákok felmentését.

A tüntetők először a Clark Ádám térre vonultak, majd a Miniszterelnöki Hivatalhoz a Várba. A főként diákok alkotta demonstráló tömeg szabályosan ostrom alá vette az építkezési fémkordonokat, hogy a Karmelita közelébe juthassanak, erre a készenléti rendőrök nagy mennyiségű könnygázzal, kiemelésekkel, és veréssel válaszolt. Több tüntető diák ellen szabálysértési eljárást is indítottak, ellenszegülés, hivatalos személy elleni erőszak, illetve maszkviselés miatt.

A Helsinki blog most emlékeztetett: az Orbán Viktor-vezette 2007-es Kossuth téri kordonbontás alatt a rendőrök nem nyúltak a fideszes képviselőkhöz, viszont

„2023. május 3-án, az ilyen kiemelt közhatalmi funkcióval nem bíró diákokkal szemben nem tanúsítottak hasonló türelmet: a kordon védelmében – esetenként aránytalanul súlyos – kényszerítő eszközöket alkalmaztak, többeket előállítottak, többekkel szemben büntetőeljárást indítottak. Ha másért nem, már csak ennek az egyenlőtlen elbánásnak a kiküszöbölése érdekében is indokolt lenne a kegyelmi jogkör gyakorlása.”

A tüntetésen résztvevő egyik tizenéves diák a Mércének aznap elmondta, hogy a tömeget kiszorító rendőrök letépték a szemüvegét, megtépték a haját, és kapott egy monoklit is.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa szerint a rendőrség egyértelműen túlreagálta a helyzetet azzal, hogy „a bevetési egységek, a készenléti rendőrség szinte azonnal könnygázzal és tonfával szorította vissza a tüntetőket, tekintet nélkül arra, hogy alapvetően diákok voltak ott”.

„Bár a kordon döntése megvalósult, de ellentétben a rendőrség állításával nem történt hivatalos személy elleni erőszak” – mondta el a Mércének.

Szerinte a fotókon és videofelvételeken sem látszik, hogy a tüntetők meg akarták volna támadni a rendőröket.

A Momentum képviselői kedden kora reggel végül a Karmelita előtt felállított fémkordonokat meglepetésszerű akcióval elbontották.

(Helsinki Figyelő)

 

Címlapkép: Megsérült egy tüntető diák a mai diáktüntetésen Fotó: Dián Ákos