Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Videójáték-fejlesztők újabb csoportja tömörül szakszervezetbe

A SEGA videójáték-fejlesztő cég 144 dolgozója tervez szakszervezetbe tömörülni, követve a ZeniMax és Activision Blizzard dolgozók tavalyi példáját.

Today we, a supermajority of workers at our @SEGA of America Irvine headquarters, are excited to announce that we are unionizing as the Allied Employees Guild Improving SEGA—AEGIS—in partnership with @code_cwa. #UnionizeSEGA pic.twitter.com/lzbwFUZOFH

— AEGIS-CWA 💙 #UnionizeSEGA (@takesAEGIS) April 24, 2023

Az amerikai vállalat még nem reagált a szakszervezet formálódására, és  amennyiben nem ismeri el azt, a dolgozók a Nemzeti Munkaügyi Testülethez (National Labor Relations Board) fordulhatnak kollektívan a szakszervezetté válásról szóló szavazás kiírásának érdekében. A dolgozók feltételezése szerint a szavazás garantáltan sikeres lenne, hiszen a többsége már csatlakozott a szakszervezethez.

Em Geiger, aki 2018 óta dolgozik a SEGA-nál, kiemelte a szakszervezet azon érdemét, hogy képes volt több részleget egyesíteni, azáltal, hogy a dolgozóknak lehetőségük volt kapcsolatba lépni társaikkal a különböző szakterületeken.

Követeléseik között szerepel a magasabb alapbér, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az otthoni munkavégzés, a munkavállalók fejlődési lehetőségének átláthatósága, a túlóra és kiégés elkerülését segítő munkatársak számának a növelése.

2019 óta az újból feléledő amerikai munkásmozgalom keretében egyre több amerikai videójáték-fejlesztő tömörült szakszervezetbe az irtózatos elnyomás ellen. A videójáték iparra jellemző, hogy olyan nagy cégeknél, mint az Activision-Blizzard vagy a Telltale Games, a játékfejlesztők  heti 100 órában, tehát gyakorlatilag megállás nélkül, dolgoznak egy-egy új játék fejlesztésén, sokan közben még haza sem tudnak menni. Az Activision Blizzardhoz tartozó fejlesztőcégnél 2022-ben kezdődött kezdődött sztrájk, miután a cég indoklás nélkül felmondott az ideiglenes szerződéssel foglalkoztatott alkalmazottainak.