Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

50 százalékos béremelést ígér az ápolóknak az egészségügyi államtitkár

Ez a cikk több mint 1 éves.

390 ezerről 650 ezer forintra nőhet egy 20 éves munkaviszonnyal rendelkező ápoló bruttó bére jövőre – mondta Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár egy csütörtöki egyeztető fórumon az érdekképviseletek szerint.

Az RTL Híradó erről szóló riportjában Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke azt mondta, ez történelmi léptékű emelés lehet, ha megvalósul, de a többi fizetési kategóriába tartozó ápolóról egyelőre szó sem esett.

Dr. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a Mércének elmondta, valóban kiemelte ezt a fizetési kategóriát az államtitkár a megbeszélésen, ugyanakkor azt is megígérte többedjére, hogy átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak jövőre az egészségügyi szakdolgozók.

Hozzátette, hogy a részletek kidolgozása még zajlik a minisztériumban is, továbbá a szakszervezet is dolgozik a javaslatán, ezután jöhetnek további egyeztetések.

Ezt erősítette meg a kormány az ATV kérdésére is. Egyelőre tehát még nincs hivatalos döntés az ápolók béremeléséről.

„Vannak szempontok, amiket szeretnénk képviselni, például hogy azok is ott maradjanak a szakmában, akik nem olyan régen dolgoznak, és a bérük még viszonylag alacsony, illetve hogy ne menjenek el nyugdíjba pánikszerűen azok sem, akik mondjuk már a 40 éves jogviszonnyal elmehetnének, de még nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt”

– fogalmazott Soós Adrianna.

A szakszervezeti vezető szerint érzékelhető „az elégedetlenség belül, nagyok a bérfeszültségek, és strukturális problémák is vannak, vannak olyan területek, ahol különösen nehéz biztosítani az utánpótlást”.

Szerinte ha sikerül megállapodniuk egy átlagosan 50 százalék körüli béremelésről, az „sokat segítene abban”, hogy megállítsák az elvándorlást, kérdés azonban, hogy ez mikor történik meg, hiszen a válság miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a dolgozók.

„A baj nekünk most leginkább az, hogy január elsejétől semmilyen béremelés nem volt ebben a dolgozói körben, az infláció pedig közismerten nagyon magas, [miközben] itt 390 ezer az átlagkereset, sokan pedig ez alatt vannak. Nekik borzasztó nehéz a növekvő árakhoz igazodni. Előlegeket, kölcsönöket vesznek föl, tehát mi mindenképpen azon vagyunk, hogy ezt a béremelést hamarabb és januárig visszamenőleg kezdjék el, mert elég kritikus állapotok vannak”

– mondta.

A most elérhető részsikerek mellett a szakszervezeti vezető szerint egy hosszabb távú programra is szükség lenne, hogy a dolgozók hosszú távon is itt maradjanak. Soós szerint minimum egy „inflációt követő, de sokkal inkább egy átlagbéreket követő, hosszú távú bérkoncepcióra” volna szükség, hogy ebben a szektorban is „folyamatosan menjenek előre a bérek, ahogy egyébként a nemzetgazdaság más területein”. Szerinte ez azért is fontos, mert „ha valaki ide akar jönni dolgozni, annak egy hosszabb távú orientációt érdemes közvetíteni, [ami azt üzeni,] hogy érdemes idejönni, meg tíz év múlva is érdemes lesz itt lenni, meg húsz év múlva is”.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán