Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több kelet-európai ország tiltja be az ukrán gabona behozatalát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyre több kelet-európai ország állítja le az Ukrajnából származó gabona importját. Lengyelország és Magyarország után Szlovákia is korlátozásokat vezetett be, valamint Romániában is erre tettek lépéseket.

Az elmúlt hetekben Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában is tüntettek gazdák az olcsó, és 2024 júniusáig vámmentesen behozható ukrán gabonaimport miatt, amely rontja a helyi termelők árait és eladásait.

Lengyelország április 7-én bejelentette, hogy átmenetileg leállítják az Ukrajnából származó gabona behozatalát, és kizárólag az országon való átszállítását engedélyezik. Majd április 15-én a magyar kormány is azt a döntést hozta, hogy Lengyelországhoz hasonlóan átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

Hétfőn pedig Szlovákia döntött amellett, hogy egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban.

Románia egyelőre nem hozott döntést a tilalom vagy a korlátozás mellett, de a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) lengyel példára hivatkozva azt kérte a bukaresti külügyminisztériumtól, hogy kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával arról, hogy az ukrán gabona ne jusson a román piacra.

Ahogy arról korábban írtunk, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna fekete-tengeri kikötőit blokkolták Oroszország 2022. februári inváziója után, és alternatív szállítási útvonalakat talált az Európai Unió tagállamain, többek között Lengyelországon és Románián keresztül, amit az EU által támogatott „szolidaritási sávok” segítettek.

Az egyezmény globálisan segített csökkenteni az élelmiszerárakat, csakhogy sokszor nem érnek el a szállítmányok oda, ahol igazi szükség lenne rájuk, például a harmadik világbeli államokba. Több millió tonna gabona – olcsóbb, mint az EU-ban termelt – a szomszédos országokba került logisztikai szűk keresztmetszetek és kisebb távolságok miatt – ez pedig levitte a helyi gazdák árait.

A kenyér árát viszont nem feltétlenül: ahogy itthon is tapasztalhatjuk, a pékségek a búza világpiaci árának zuhanását (az elmúlt hónapokban ez negyven százalékos volt) érzik ugyan, de más költségeik megemelkedtek, így jelen helyzet szerint Magyarországon már az egy kilós kenyér ára lassan mindenhol ezer forinthoz közeledik, a háború kitörése előtt még ötszáz forintot sem ért el.

Az Európai Bizottság becslései szerint a lengyel, román, magyar, bulgáriai és szlovák gazdálkodók összességében 417 millió eurót veszítettek az olcsóbb ukrán gabona beáramlása miatt. Emiatt a Bizottság úgy döntött, hogy 56,3 millió euró értékű kártérítést oszt ki lengyel, bolgár és román gazdálkodóknak, és továbbiak is várhatók majd a jövőben.

A Telex szerint a kelet-európai kormányok importkorlátozó lépését hamarosan megvitatják az EU-tagországok brüsszeli megbízottjai. Az Európai Bizottság a hétvégén „elfogadhatatlannak” nevezte a Lengyelország és Magyarország által bevezetett importtiltalmat.

(Mérce, MTI, Telex)
Címlapkép: Pxfuel