Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fellázadtak a romániai gazdák, megelégelték az olcsó ukrán gabonát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pénteken gazdák ezrei tüntetnek Romániában, több település központját és közutakat is traktorokkal blokkoltak, de a hétvége más napjain is elégedetlenségi akciókat szerveztek.

A gazdák tiltakozásuk jeléül több határátkelőt és autópálya-feljárót is leblokkoltak, Bukarestben ugyanakkor többen a Bizottság helyi kirendeltségének irodája előtt tiltakoztak, felirataikon többek között ilyen szövegek voltak olvashatók:

„Mi betartottuk az EU szabályait, de az EU nem tisztel minket”.

Bár Romániában volt a leghevesebb tiltakozás, a közép-keleteurópai országokban egyre nő a harag az olcsó, és 2024 júniusáig vámmentesen behozható ukrán gabonaimport miatt, amely rontja a helyi termelők árait és eladásait.

A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna fekete-tengeri kikötőit blokkolták Oroszország 2022. februári inváziója után, és alternatív szállítási útvonalakat talált az Európai Unió tagállamain, Lengyelországon és Románián keresztül, amit az EU által támogatott „szolidaritási sávok” segítettek.

De több millió tonna gabona – olcsóbb, mint az EU-ban termelt – a szomszédos országokba került logisztikai szűk keresztmetszetek és kisebb távolságok miatt.

Az Ukrajnából kifelé tartó gabonaexportról szóló egyezmény meghosszabbításában március közepén egyeztek meg a harcoló felek, igaz, csak hatvan nappal hosszabbítottak, az ukránok előzőleg 180-at szerettek volna. Ez az egyezmény lehetővé teszi, hogy az ukránkézen levő kikötőkből, főleg Odesszából egy biztonsági folyosón keresztül a gabonaszállítmányok távozhassanak. Ennek segítségével Ukrajnának sikerült normalizálni az exportot, igaz,

így is harminc százalékkal kevesebbet tud eladni, mint a háború előtt.

Az egyezmény globálisan segített csökkenteni az élelmiszerárakat, csakhogy sokszor nem érnek el a szállítmányok oda, ahol igazi szükség lenne rájuk, például a harmadik világbeli államokba. Az ENSZ jelentése szerint ugyanis a gabona 47 százaléka jóléti társadalmakba jut, például Spanyolországba és Olaszországba, 27 százalék középkategóriás jóléti államokba, mint Kína és Törökország, és mindössze 27 százaléka jut el az olyan harmadik világbeli államokba, mint Szudán, Kenya vagy Egyiptom.

Maga Vlagyimir Putyin is kritizálta Ukrajnát, mondván, nem segít az igazán szegény államoknak, az ENSZ szerint a szállítmányok megindulása azzal segített, hogy megnyugtatta a piacokat, és így lejjebb mentek az árak. A gabona egy része azonban megakadt a környező országokban, és levitte a helyi gazdák árait.

Bár a jobboldali sajtóban már év elején jelentek meg cikkek arról, hogy áramlik az ukrán búza Magyarországra, és emiatt olcsóbb lehet a kenyér ára, ez végül nem bizonyult helytállónak, ugyanis a pékségek a búza világpiaci árának zuhanását (az elmúlt hónapokban ez negyven százalékos volt) érzik ugyan, de más költségeik megemelkedtek, így jelen helyzet szerint Magyarországon már az egy kilós kenyér ára lassan mindenhol ezer forinthoz közeledik, a háború kitörése előtt még ötszáz forintot sem ért el.

Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter a héten főleg emiatt mondott le posztjáról, és a hétvégén lengyel és bolgár a gazdák is tiltakozást tartottak.

Romániában országszerte gazdálkodók ezrei használtak traktorokat, teherautókat és egyéb gépeket az utak és a határok elzárására.

„Tisztességtelen versenyről beszélünk az európai közösségben” – mondta Nicu Vasile, a Romániai Termelői Szövetségek (LAPAR) vezetője. „Tudom, hogy ukrán kollégáinknak is el kell adniuk, de ez tisztességtelen verseny.”

Vasile elmondta, hogy a búza termelési költségei a tavalyi évhez képest 70%-kal, hektáronként 6000 lejre (kb. 457 000 forint) emelkedtek.

Az EB becslései szerint a lengyel, román, magyar, bulgáriai és szlovák gazdálkodók összességében 417 millió eurót veszítettek az olcsóbb ukrán gabona beáramlása miatt. Emiatt a Bizottság úgy döntött, hogy 56,3 millió euró értékű kártérítést oszt ki lengyel, bolgár és román gazdálkodóknak, és továbbiak is várhatók majd a jövőben.

„Ez egy konkrét intézkedés, de az is igaz, hogy az összegek kicsik” – mondta Petre Daea román mezőgazdasági miniszter pénteken, miután a miniszter fogadta a gazdák egy delegációját. Azt is elmondta, hogy a minisztérium úgy döntött, állami forrásból megduplázza a Romániának adott, a gazdák kompenzálására szánt összeget.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán azt mondta, hogy a következő napokban és hetekben olyan döntésekre számít, amelyek enyhítik a lengyel gazdálkodók haragját. A régió hat miniszterelnöke kérte a Bizottság beavatkozását, köztük volt Orbán Viktor is.