Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három lány ellen elkövetett szexuális erőszakkal vádolnak egy papot, az érsek szerint koholt vádak alapján

Ez a cikk több mint 1 éves.

Három kiskorú lány szülei is feljelentést tettek egy görögkatolikus pap ellen, aki a gyerekek elmondása szerint több alkalommal is a mellüket és a nemi szervüket simogatta az iskolában – számolt be a 444.

Az ügy különlegessége, hogy nagyon ritkán kerülnek nyilvánosságra ilyen esetek, ahogy az sem mindennapi, hogy rendőrségi nyomozás indul. Az eddig nyilvánosságra került esetek azt mutatják, hogy inkább az egyház szankcionálja az elkövetőket, bírósági ítélet azonban nem születik ellenük. Sok ügy pedig vagy elévült a világi jog szerint, mire az áldozatok az egyházhoz vagy a médiához fordultak, vagy az érintettek nem akartak feljelentést tenni.

Sz. atya esetében viszont legalább három kiskorú gondviselői is a rendőrséghez fordultak, és egyszerre fut vele szemben világi és egyházi eljárás is. Az is egyedülálló, hogy a megvádolt pap felettese, Kocsis Fülöp érsek részletesen nyilatkozott a sajtónak.

2022 elején egy hajdúsági városban a megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentést tett Sz. atya, egy görögkatolikus fenntartású gyermekvédelmi intézmény lelki vezetője ellen. Bár a rendőrség gyanúja szerint az atya hatalmát kihasználva szexuális visszaélést követett el egy kiskorúval szemben, a vizsgálatot végül „bűncselekmény hiányában” lezárták.

Ezzel kapcsolatban Kocsis Fülöp érsek a 444-nek arról beszélt: egyházi eljárás is indult, amelyet a pápai rendelkezésre 2019-ben mindenhol felállított gyermekvédelmi bizottság folytatott le.

A bizottság arra jutott, hogy megvárják a rendőrségi vizsgálat eredményét, mondja Kocsis érsek, aki a rendőrségi nyomozás megszüntetése után „természetesen” nem tett „semmiféle lépést”.

Ugyanakkor szinte rögtön az eset után egy 100 kilométerrel arrébb eső faluba helyezte át Sz. atyát, de ezt nem azért tette, mert a gyerekeket féltette tőle, hanem mert megindult a „susmus”. „Közvetett módon tehát mégiscsak volt ebben némi bölcsesség a részemről, hogy jobb, ha ebből a környezetből kikerül” – nyilatkozta az érsek a lapnak.

Itt történt a második eset: egy 9 éves lány tavaly októberben nem akart iskolába menni, nem sokkal később pedig sírva mesélte édesanyjának, hogy Sz. atya a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába és a mellét is megfogta a pólója alá nyúlva. A kislány elmondása szerint ez többször is megismétlődött hittanórákon és azokon kívül is. „Az utcán megszóltak minket számomra idegenek is, hogy a lányom biztos hazudik, illetve trágár szavakkal illettek, olyat mondtak, hogy a Pap ilyet biztos nem csinált, ezt nem hiszik el, a lány biztos csak kitalálja. Ilyen többször is előfordult” – olvasható az édesanya vallomásában a sajnálatos módon igen általánosnak mondható, a gyerekek élénk fantáziájára hivatkozó, az áldozat szavait érvénytelenítő társadalmi reakció. A lap újságírója úgy tudja, az ellenséges közhangulat idővel megváltozott, de továbbra is feszült.

A kislány ügyében készült igazságügyi pszichológiai szakvélemény kimondta: a kislányt „súlyos mértékű szexuális trauma érte”. A vizsgálat alapján

  • a kislány közlései „valós élményen alapulnak, azok nem a képzelet (konfabuláció) vagy valamilyen ráhatás művei.”
  • „Kétséget kizáróan érhette hittanórán [Sz. atya] által a vizsgált kiskorút értelmi, érzelmi fejlődését veszélyeztető behatás.”
  • „Pszichológiai eszközökkel megállapítható, hogy hittanórán [Sz. atya] a vizsgált kiskorút szexuálisan molesztálta.”

Valamint azt is kimondja, hogy „jelenleg nem észlelhetők a vizsgált személyen közvetlen, egyéb pszichés rendellenességek, azonban észlelhető súlyos mértékű szexuális trauma.”A lány „törekszik kontrollálni az általa megélt traumából eredő érzelmi feszültségeket, [de] azok a jövőben pszichés tünetképződést okozhatnak, és meghatározhatják szexuális viselkedésének alakulását.”

Miközben folyt a rendőrségi nyomozás a második kislány ügyében, meghallgatták a tanúkat és megszületett a klinikai szakpszichológus állásfoglalása, a pap ellen semmilyen intézkedést nem hozott Kocsis Fülöp érsek. Ez merőben szokatlan – írja a 444, ilyen esetekben ugyanis ma már általában a vizsgálat idejére felfüggesztik a papot.

Kocsis érsek szerint „kétségtelen, hogy izgalmas a dolog, hogyan lehet, hogy két éven belül most két ilyen eset van.”

Ugyanakkor egyértelmű az oldalválasztása: szerinte „mind a két élethelyzetben érzelmileg nagyon sérülékeny gyermekekről van szó. És igen, talán túl természetes vagy túl közvetlen a gyerekkel ez az atya.” Az érsek elmondása szerint nem beszéltek az áldozattal, csak a megvádolt pappal és kollégáival, ezek alapján pedig álláspontja szerint „koholt vádakról” van szó.

A 9 éves kislány jogi képviselője szerint az ügy felderítésével megbízott nyomozók rendkívül korrektül és lelkiismeretesen jártak el, az előtt ugyanakkor értetlenül állt, hogy súlyos, kétséget kizáróan terhelő bizonyítékok beszerzését követően miért van szabadlábon Sz. atya, miközben ilyen büntetési tételű és tárgyi súlyú bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén szinte rutinszerűen rendelnek el kényszerintézkedéseket.

Ezt végül az ügyvéd kitartó kérvényezésének köszönhetően másodfokon  elrendelte a bíróság február közepén: Sz. atya a lakhelyétől távol, egy zarándokhelyen áll bűnügyi felügyelet alatt – vagyis meg kellett várni a körülményesebb világi igazságszolgáltatást, hogy eltávolítsák a gyerekek közeléből. Az ügyvéd tájékoztatása szerint szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás a pap ellen, aki 5-től 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, ha beigazolódik a bűnössége.

Kocsis érsek mindeközben továbbra is Sz. atyával érez együtt. Arra a kérdésre, hogy hozott-e bármilyen óvintézkedést az egyházi intézményben élő papjával szemben azt válaszolta, hogy „nincs rá szükség, mert nem mozdulhat ki a házból, csak hetente háromszor. Azt ön nem tudja elképzelni, milyen állapotban van. Kiskanállal kell összekaparni. Képzelje el, hogy megvádolnak valakit olyan dologgal, ami abból fakad, hogy tényleg szereti a gyerekeket.”

Februárban aztán egy harmadik lány ügyében is feljelentést tettek a szülők. A kislány már rögtön Sz. munkába állása után, tavaly szeptemberben azt mondta, hogy „a pap bácsi simogatta” de ezt nem részletezte, az anya pedig nem gondolt rosszra. A lány később kérte, hogy vegyék ki hittanról, mert nem szereti az új papot. Az anya akkor eszmélt rá a lányával történtekre és fordult a hatósághoz, amikor idén februárban a faluban elterjedt, hogy a papot elvitték valahová, és valamilyen szexuális visszaélés lehet a háttérben.

A lány vallomása szerint a Sz. atya egy szeptember végi hittanórán az asztalához hívta, és társai szeme láttára végigsimította a melleit, és később ugyanezzel próbálkozott, de akkor a lány kitért előle. A klinikai szakpszichológus ebben az esetben sem kérdőjelezte meg a lány által elmondottakat, a szakvélemény szerint valóban átélt eseményekről számolt be, amelyek súlyosan veszélyeztették az érzelmi fejlődését.

Sz. atya megtagadta a vallomástételt, és panasszal élt az újabb gyanúsítással szemben, a nyomozás 12 évnél fiatalabb gyermek ellen elkövetett szexuális erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatódik.

Mint a 444 megjegyzi, bár a katolikus egyház sokat tett a pontosabb szabályozás és a tisztább kommunikáció érdekében, továbbra sincs egységes protokoll arra, hogy milyen helyzetben mit kell vagy lehet kommunikálniuk a nyilvánosság felé. Valamint az is látható, hogy a Ferenc pápa által 2019-ben elrendelt áldozatsegítő jelzőrendszeren még bőven van mit javítani Magyarországon.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán