Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tartózkodással lehetetlenítette el a Fidesz, hogy le lehessen váltani Schadl Györgyöt a végrehajtói kar elnöki posztjáról

Mivel jelenleg egyáltalán nincs törvényi szabályozás a végrehajtói kar elnöki, illetve elnökségi tagi tisztségének megszüntethetőségére, továbbra is a több mint egy éve előzetes letartóztatásban ülő Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Az LMP ezen kívánna változtatni egy törvénymódosítással, melynek lényege, hogy a hatályos – súlyosan hiányos – törvényi szabályok kiegészítésével ugyanazokat a követelményeket alkalmazza a végrehajtói kar vezetőire, amelyeket a végrehajtók felvételekor egyébként alkalmaz a törvény. Vagyis: kizárnák a választhatóságból azokat, akikkel szemben büntetőeljárás van folyamatban, valamint akiket a közügyek gyakorlásától eltiltottak.

Mint azt a HVG megírta, tavaly december 2-án éves közgyűlést tartott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, ott azonban szóba sem került, hogy leváltsák az éléről a korrupcióval vádolt Schadl Györgyöt. Akkor Répássy Róbert, a korrupciós botrány másik főszereplője, a fideszes Völner Pál helyére kinevezett igazságügyi államtitkár úgy kommentálta az esetet: sajnálattal értesültek róla, hogy az elnök visszahívása, vagy tisztújítás nem szerepelt a napirenden. A sajnálat ellenére a mai napon nem segítettek abban a kormánypártok, hogy Schadl törvényileg eltávolíthatóvá váljon.

Az LMP javaslatát, melynek megszavazása esetén távoznia kellett volna Schadl Györgynek a végrehajtói kar vezetői székéből, ma tárgyalta a parlament törvényalkotási bizottsága, erről Jámbor András országgyűlési képviselő Facebook-oldalán adott hírt.

A képviselő beszámolója szerint a fideszes képviselők egyszer sem szóltak hozzá a törvénymódosító javaslatról szóló vitához, ahogy azt sem kommentálták, hogyan lehetne megváltoztatni a végrehajtási törvényt annak érdekében, hogy ne tudjanak „kifosztani embereket”, vagyis, hogy ne legyen lehetőségük arra, hogy visszaélve a törvénnyel

„emberekre fölöslegesen toljanak rá adósságokat, vonják a fizetésüket, hogyan olyan embereket lakoltassanak ki, akinek nem is a nevére szól a kilakoltatási papír.”

Semmilyen ellenzéki kérdésre vagy javaslatra nem érkezett válasz, hanem,  ahogy Jámbor fogalmaz, „bátran tartózkodtak a fideszes képviselők, úgyhogy nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy törvényesen működjön a végrehajtói kar, nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy Schadl Györgyöt le lehessen váltani.” A képviselő szerint a kérdés az, hogy miért védik a végrehajtói kar elnökét a fideszes képviselők – vagy mit tud Schadl György, ami miatt nem engedik leváltani.

Azt ráadásul még a jelenleg hatályban lévő törvény is kimondja, hogy az új végrehajtóknak a végrehajtói kar elnöke előtt kell esküt tenniük – jelen esetben tehát a börtönben kellene ezt megtenniük a korrupciós ügye miatt büntetőeljárás alá vont Schadl György előtt. Jámbor András országgyűlési képviselő szerint ebből kiindulva vélhetően törvénytelenül neveztek ki 30 végrehajtót az elmúlt másfél évben.