Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem volt törvényi akadálya annak, hogy Schadl György és sofőrje eladósodott embereken nyerészkedjen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kihallgatásán elismerte Schadl György sofőrje, hogy árverés útján közel fél áron, 24,5 millió forintért vásárolt meg egy 40,5 millió forintot érő ingatlant – derül ki az rtl.hu birtokába jutott vallomásából. Az ügyletnek törvény nem állta útját.

A sofőr további 1,5 milliót kapott Schadl Györgytől az ingatlan felújítására, amit aztán 41,5 millióért értékesített.

Így összességében 15,5 milliót keresett az ügyleten, amiből a vallomás szerint 8,9 milliót adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, 6 millió forintot pedig megtartott magának.

Az eredeti tulajdonos 2008-ban vásárolta meg a házat. Ehhez 16,5 millió forint értékben jelzáloghitelt vett fel, amelynek fedezete a szóban forgó érdi ingatlan volt. 2017-ben gondjai adódtak a törlesztéssel, ezért értékesítette a hitelt egy követeléskezelőnek. 2020 végén, 2021 elején bocsátották árverésre az ingatlant.

A sofőr vallomása szerint „nem kizárhatóan” Schadl György ajánlotta a figyelmébe ezt a házat.

Schadl György nem licitálhatott ezen az árverésen a végrehajtói kar elnökeként és az egyik végrehajtói iroda vezetőjeként. Hivatalosan a végrehajtói iroda alkalmazottja se vehet részt árverésen, tehát feltehetően a sofőr nem volt az iroda alkalmazottja.

A sofőrnek  az volt a feladata, hogy megvásárolja a követeléskezelőtől azokat a banki tartozásokat, amelyek erre az ingatlanra vonatkoztak, valamint hogy befizessen egy összeget azért, hogy végrehajtást kérőként beléphessen az eljárásba. A vételhez szükséges pénzt Schadl György adta neki kölcsön.

Azt nem tudni, hogy ebből mennyi járt pontosan a követeléskezelőnek. Több minden mást viszont lehet tudni a követeléskezelőről. Ennek a cégnek az egyik vezetője P. M., a Schadl-ügy egyik vádlottja. Őt ettől az esettől teljesen függetlenül azzal vádolták, hogy Schadl Györgyön keresztül megpróbált elintézni egy végrehajtói helyet az egyik alkalmazottjának. P. M. továbbá a nyomozati anyagok szerint Takács Katalinnak, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar jelenlegi hivatalvezetőjének volt az élettársa.  

2020-21-ben következett az ingatlan árverése, amelyen épp a sofőr nyert 40,5 millió forintos ajánlatával. Állítása szerint nem kellett további összegeket befizetnie, mert a vételárba beszámították a korábban említett 24,5 millió forintot, valamint a megvásárolt hitel kamatait is.

Magának az ügyletnek nem volt törvényi akadálya.

Mint korábban írtuk, a törvény lehetőséget biztosít a vételi összeg fokozatos leszállítására: egy lakóingatlan esetén a kikiáltási ár 90%-ról indul, és akkor 70%-ig, míg az olyan ingatlanok esetében, amelyek törvény szerint nem lakóingatlanok, akár 50%-ig leszállítható.

Ráadásul miközben az utóbbi években a végrehajtási eljárás is felgyorsult, míg az azzal kapcsolatos jogorvoslati határidők változatlanok maradtak. Azzal együtt, hogy egészen 2022 októberéig akár 100 000 forintot is meghaladó összegbe kerülhetett a végrehajtási kifogás előterjesztéséhez, és az ingatlan értékének megállapításához szükséges szakértői díj

gyakorlatilag lehetetlenné vált a nem megfelelő becsérték orvoslása.

Egy 2022 októberi módosítás óta viszont legalább ingyen tehetnek panaszt az adósok a velük szemben zajló végrehajtás ellen.