Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem volt törvényi akadálya annak, hogy Schadl György és sofőrje eladósodott embereken nyerészkedjen

Kihallgatásán elismerte Schadl György sofőrje, hogy árverés útján közel fél áron, 24,5 millió forintért vásárolt meg egy 40,5 millió forintot érő ingatlant – derül ki az rtl.hu birtokába jutott vallomásából. Az ügyletnek törvény nem állta útját.

A sofőr további 1,5 milliót kapott Schadl Györgytől az ingatlan felújítására, amit aztán 41,5 millióért értékesített.

Így összességében 15,5 milliót keresett az ügyleten, amiből a vallomás szerint 8,9 milliót adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, 6 millió forintot pedig megtartott magának.

Az eredeti tulajdonos 2008-ban vásárolta meg a házat. Ehhez 16,5 millió forint értékben jelzáloghitelt vett fel, amelynek fedezete a szóban forgó érdi ingatlan volt. 2017-ben gondjai adódtak a törlesztéssel, ezért értékesítette a hitelt egy követeléskezelőnek. 2020 végén, 2021 elején bocsátották árverésre az ingatlant.

A sofőr vallomása szerint „nem kizárhatóan” Schadl György ajánlotta a figyelmébe ezt a házat.

Schadl György nem licitálhatott ezen az árverésen a végrehajtói kar elnökeként és az egyik végrehajtói iroda vezetőjeként. Hivatalosan a végrehajtói iroda alkalmazottja se vehet részt árverésen, tehát feltehetően a sofőr nem volt az iroda alkalmazottja.

A sofőrnek  az volt a feladata, hogy megvásárolja a követeléskezelőtől azokat a banki tartozásokat, amelyek erre az ingatlanra vonatkoztak, valamint hogy befizessen egy összeget azért, hogy végrehajtást kérőként beléphessen az eljárásba. A vételhez szükséges pénzt Schadl György adta neki kölcsön.

Azt nem tudni, hogy ebből mennyi járt pontosan a követeléskezelőnek. Több minden mást viszont lehet tudni a követeléskezelőről. Ennek a cégnek az egyik vezetője P. M., a Schadl-ügy egyik vádlottja. Őt ettől az esettől teljesen függetlenül azzal vádolták, hogy Schadl Györgyön keresztül megpróbált elintézni egy végrehajtói helyet az egyik alkalmazottjának. P. M. továbbá a nyomozati anyagok szerint Takács Katalinnak, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar jelenlegi hivatalvezetőjének volt az élettársa.  

2020-21-ben következett az ingatlan árverése, amelyen épp a sofőr nyert 40,5 millió forintos ajánlatával. Állítása szerint nem kellett további összegeket befizetnie, mert a vételárba beszámították a korábban említett 24,5 millió forintot, valamint a megvásárolt hitel kamatait is.

Magának az ügyletnek nem volt törvényi akadálya.

Mint korábban írtuk, a törvény lehetőséget biztosít a vételi összeg fokozatos leszállítására: egy lakóingatlan esetén a kikiáltási ár 90%-ról indul, és akkor 70%-ig, míg az olyan ingatlanok esetében, amelyek törvény szerint nem lakóingatlanok, akár 50%-ig leszállítható.

Ráadásul miközben az utóbbi években a végrehajtási eljárás is felgyorsult, míg az azzal kapcsolatos jogorvoslati határidők változatlanok maradtak. Azzal együtt, hogy egészen 2022 októberéig akár 100 000 forintot is meghaladó összegbe kerülhetett a végrehajtási kifogás előterjesztéséhez, és az ingatlan értékének megállapításához szükséges szakértői díj

gyakorlatilag lehetetlenné vált a nem megfelelő becsérték orvoslása.

Egy 2022 októberi módosítás óta viszont legalább ingyen tehetnek panaszt az adósok a velük szemben zajló végrehajtás ellen.