Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

LMP: 500 méter hosszan vágott ki fákat Mészáros Lőrinc cége Gödön, hogy vizet vigyenek a Samsungnak

Ez a cikk több mint 1 éves.

A gödi Samsung gyár óriási vízigényének kielégítése érdekében több száz fát vágott ki Mészáros Lőrinc cége Sződligetnél, illetve egy fenyőerdő részleges kiirtását tervezi Gödön – írja közleményében az LMP. A zöld párt helyszínen készül videójában az látszik, hogy az út mentén nagyjából 10 méter széles és 500 méter hosszú sávban fákat vágtak ki, a rönkök között pedig már vízvezeték csövek hevernek.

Kreitler-Sas Máté, az LMP országos elnökségének tagja a videóban úgy fogalmazott, a pusztítást a Mészáros & Mészáros Kft., Mészáros Lőrinc cége végezte. Az oka pedig a Samsung-gyár bővítése miatt felmerülő megnövekedett vízigény kielégítése.

A párt végigkövette a vízvezeték útvonalát egészen a gödi egységig, útközben azt tapasztalták, hogy nem csak az Eurovelo bicikliút mellett, hanem Göd területén egy fenyőerdőt is ki fognak irtani. Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere elmondta, valószínüleg nem jogszabály ellenes a fakivágás, hanem a jogszabályi környezet „elképesztően rossz”:

„A profitérdek a környezet és a helyi emberek elé kerül.”

Egy hónappal ezelőtt adta ki a Katasztrófavédelem a gödi Samsung-gyár újabb engedélyét, komoly lakossági tiltakozás ellenére. A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás részeként tartott közmeghallgatáson Gödön több száz helyi és környékbeli lakos jelent meg, és fejezte ki elégedetlenségét a gyár működése kapcsán. Amellett, hogy a gyár – számos lakos számára kifejezetten zavaró – zajterhelése az előző évekhez hasonlóan ezúttal is terítéken volt, sokan érdeklődtek a tavaly tavasszal napvilágot látott NMP-szennyezés (ez egy akkumulátorgyártásban is használatos oldószer) eredetéről, és arról, milyen kimenetele lenne, ha az akkumulátorgyár esetlegesen elszennyezné a gödi talajvizet. A kérdések jelentős részére azonban sem a Samsung, sem a katasztrófavédelem munkatársai nem tudtak érdemi és megnyugtató választ adni a helyszínen.

Riportunk a közmeghallgatásról.