Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszavazással akadályozná meg a Pedagógusok Szakszervezete, hogy eltűnjenek az iskolák a kistelepülésekről

Ez a cikk több mint 1 éves.

Oktatási kérdésekről szóló egyéni országos népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához (NVI) a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás – jelentették be a szakszervezet képviselői kedden. 

Öt kérdés szerepel a PSZ beadványában (az első kettő Gosztonyi Gábor, a további három Totyik Tamás neve alatt került benyújtásra):

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelési intézményben ötödik évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?
  4. Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?

Totyik Tamás alelnök a sajtótájékoztatón elmondta: azért tették fel ezeket a kérdéseket, mert el szeretnék érni azt, hogy a diákok terhei radikálisan csökkenjenek. Bár tudják, hogy a tantervet szabályozó konkrét kormányrendeletre vonatkozó népszavazási kérelmet nem lehet benyújtani, közvetett módon így szeretnék elérni, hogy új szemléletű tanterv jelenhessen meg. 

Gosztonyi Gábor első  – az iskolák megszűnésével foglalkozó – kérdéséről azt mondta: a szakszervezet úgy tudja, harminc, elsősorban kistelepülési oktatási nevelési intézményt próbálnak meg kísérleti jelleggel összevonni, ami azt jelenti, hogy ezekről a településekről teljesen „ki fogják szakítani az iskolákat”.

„Ha már államosították az oktatási intézményeket, legalábbi a helyi társadalom dönthessen arról, hogy helyben az oktatás-nevelés ne szűnjön meg”

– tette hozzá Totyik.

A Telex kérdésére válaszolva a PSZ képviselői elmondták, ha átmennek a kérdések a Nemzeti Választási Bizottságon, utána úgy gondolják, elég  széleskörű támogatottsága lenne a kezdeményezésnek, és a szakszervezet rendelkezik is olyan hálózattal, amellyel a 200 ezer aláírást elő tudják teremteni (bár hozzátették, civilek segítségében is bíznának a szignók gyűjtésénél).

Azt is elmondták: más oktatási szervezetekkel nem egyeztettek a népszavazási kezdeményezés elindításáról.

A PSZ sajtótájékoztatóját az alábbi videón lehet megnézni: