Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyermekei féltése miatt megbüntetett anya, apja által elrabolt kisfiú hazajuttatása – virág helyett segíts te is a nők elleni erőszak áldozatainak!

Ez a cikk több mint 1 éves.

Virág helyett nőnap alkalmából dobj te is a Nőjogi Perselybe! – adománygyűjtő kampányt indít a nők elleni erőszak áldozatainak jogérvényesítéséért a Patent Egyesület. A nőjogi szervezet közleményében arról számol be, hogy a különböző jogi eljárások során számos olyan költség merül fel, amit Magyarországon sok nőnek nehézséget okoz, vagy akár lehetetlen előteremteni.

„Szakvélemények díja, illeték, perköltség, hivatalos másolat, fordítás, vagy akár bírságok költségei is gyakran terhelik a párkapcsolati erőszak és a szexuális erőszak áldozatait, sokszor ellehetetlenítve azt, hogy hatékonyan érvényesíthessék a saját, és sok esetben a gyerekeik jogait”

írják, hozzátéve, hogy azért hozták létre 2020-ban a Nőjogi Perselyt, mert szeretnék, ha senki nem lenne elzárva  az igazságszolgáltatástól pénzügyi okok miatt, és ha az áldozatokat nem sújtanák további – anyagi – terhek mindamellett, amit már átéltek.

Csak az elmúlt időszakban közel 40 nőnek nyújtottak anyagi támogatást, ami nélkül nem lett volna lehetőségük a jogaik érvényesítésére. A támogatás fontosságát és a Perselybe befolyó összegek sorsát néhány példával illusztrálják, amit a 40 napos kampány alatt további történetek megosztásával egészítenek majd ki:

A Perselyből támogatták például Tímeát, a kétgyermekes pedagógust, akire 800 000 forintos bírságot szabott ki a bíróság, amiért nem kényszerítette a gyerekeit az erőszakos apjukkal való kapcsolattartásra. Majd ugyanezzel az indokkal kiskorú veszélyeztetése miatt a foglalkozásától is eltiltották, így a Nőjogi Persely nélkül esélye sem lett volna a jogi küzdelem folytatására.

A Nőjogi Perselyből elnyert támogatással kaphatta vissza több mint másfél évnyi küzdelem után a kisfiát Szonja, miután az apa külföldre szöktette a gyereket. A férfi 19 hónapon keresztül bujkált külföldön a kisfiúval, ez idő alatt a Patent Egyesület jogászai képviselték az anyát Magyarországon és kísérték Brüsszelbe, a gyerek kiadatása iránti eljárás tárgyalásaira – írják.

„Miután a belga családjogi bíróság elrendelte a gyerek hazahozatalát, az apa – akit egyébként a magyar rendőrség is körözött különféle bűncselekmények elkövetése miatt – tovább szökött vele, végül a belga rendőrök fogták el. A kisfiút biztonságos helyre szállították, Szonja pedig tizenkilenc hónapnyi küzdelem után végre megkapta a hírt, hogy hazaviheti a gyerekét. Szonja lehetőségeit messze meghaladta volna egy brüsszeli utazás gyors megszervezése, ezért ismét a Patent Egyesülethez fordult.”

A szervezet ezután (a Nőjogi Perselyben összegyűlt támogatásokból) azonnal repülőjegyet vásárolt Szonjának, a hazaútra már a kisfiúnak is. Az elrabolt gyerek hazajuttatása 300 000 forintba került, ennek csak töredékét és utólag térítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a Patent, hozzátéve, így

Szonja és kisfia is a Nőjogi Persely adományozóinak köszönhetik, hogy a gyerek megtalálását követően már másnap hazajöhettek.

Most a nagyszámú beérkező támogatási igény miatt időről-időre kiürülő Persely újratöltésére szeretnének összegyűjteni 1 500 000 forintot, amely olyan áldozatokhoz kerül majd, akiknek a legnagyobb szükségük van rá a jogérvényesítési folyamatuk során.

További információ a Nőjogi Perselyről, valamint arról, hogy a rászorulók hogyan tudnak igényt benyújtani és mire fordítható a támogatás itt olvasható.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton