Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem indokolta meg a Belügyminisztérium, hogy miért lenne szükség a tanárok megfigyelésére

Ez a cikk több mint 1 éves.

Minapi hír, hogy megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát a kormány, és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelné őket, amely számos ponton rontana a pedagógusok munkafeltételein.

A tervezett módosítást a szakszervezetek a kormány „bosszújának tartják az elmúlt hónapok tiltakozásaiért.

A „bosszú” része az is, hogy megfigyelhetőbbé tennék a tanárok munkáját azáltal, hogy akár a saját tulajdonú számítógépén tárolt adatokat is hozzáférhetővé tennék a munkáltató, vagyis az állam számára.

A tervezet szövege szerint „a technikai eszköz alkalmazásának megkezdése előtt írásban tájékoztatja a munkavállalót a fenntartó, aki a számítástechnikai eszközön tárolt, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be”, igaz, hozzátéve, hogy „a tanárok magánélete nem ellenőrizhető”.

Az RTL híradó megkereste a Belügyminisztériumot a köznevelési törvény módosításával kapcsolatban, de e hét hétfőig választ nem kaptak. A mintegy száz oldalas javaslat múlt héten került közzétételre.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az engedetlenkedő és sztrájkoló tanárokat szeretnék megtorolni:

„[a tervezet] egyértelműen arra mutat, hogy azokban az esetekben, amikor csoportosan tiltakoznak, akkor a kormány milyen megtorló eszközöket és retorziót tud alkalmazni a pedagógusokkal szemben.”

De nem csak a megfélemlítés eszközével tántorítanák el a pedagógusokat a sztrájktól. Ha „jogszerűtlen vagy a jogszerű és jogszerűtlen munkabeszüntetések együttes hatása” miatt az oktatás nem biztosított, a tankerület kijelölhet egy másik iskolát, ahova a diákok ideiglenesen átmehetnek.

Az új jogszabállyal teljesítményalapú bérezést is bevezetnének, és a pedagógusok szakmai önállóságát is korlátoznák, kevesebb döntési lehetőséget hagyva a munkájukban.

Egyszerűbbé válhat a pedagógusok elbocsátása is: a felmentési idő nyolc hónapról hatvan napra csökkenne, négy hónapról hat hónapra emelkedne a próbaidő hossza, amikor indoklás nélkül el lehet bocsátani valakit, és új szabályokat vezetnének be a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban is.