Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki politikusnak is jutott 3 millió forint a „Samsung-adóból” Dunakeszin

Ez a cikk több mint 1 éves.

Lukácsi Bálint, a Dunakeszi Önkormányzat ellenzéki képviselője a Dunakeszi Kistérségért Egyesület által kiadott, a kormánypárt kommunikációs paneleit visszhangzó helyi internetes újságba írt közel 3 millió forintért cikkeket névtelenül. A lap a „Samsung-adóból” közel 15 millió forintos működési támogatást kapott – írja az Átlátszó.

Az ügy háttere, hogy a Samsung iparűzési adója korábban Gödhöz folyt be, azonban tavaly tavasszal a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung területét, és mára a fideszes vezetésű Pest megye önkormányzata rendelkezik a befolyt adóbevételek fölött.

A Pest megyei település élete 2018-ban bolydult fel, amikor kiderült: az akkori, fideszes önkormányzat közbenjárásának köszönhetően, állami pénzekkel megtámogatva nyitja újra és bővíti korábban évekre bezárt üzemét a Samsung, és képcsövek helyett immár elektromos autókhoz fog akkumulátort gyártani.

A Lukácsi Bálint által nyilvánosságra hozott számlák szerint 2021. december 30. és 2022. március 28. között 2 995 666 Ft értékben dolgozott a Dunakeszi Kistérségi Egyesületnek független újságírói tevékenység címén.

A lap a civil támogatási alapból részesült a támogatásból, amelyet a Samsung-gyár adóbevételeiből tartanak fent. Az Átlátszó szerint a forrásból főleg Fidesz-közeli szervezetek részesülhettek.

Lukácsi az ellenzéki szövetség közös listáján került be a testületbe, és az ellenzéki pártok kampányfőnökeként is dolgozott a 2019-es önkormányzati választások során a Pest megyei településen.

Az Átlátszó szerint a „Térségi Tények” nevű, kb. 100 Facebook-követővel rendelkező lap közel 15 millió forintos működési támogatásban részesült a Samsung-adóból finanszírozott pályázatból. Mint írják, a hírportál cikkein egyszer sem tüntették fel Lukácsi nevét, ahogy az impresszumban sem.

Az Átlátszó megkérdezte a képviselőt, hogy mit gondol arról a vélekedésről, hogy a híroldalt az ellenzék gyengítése céljából támogatták a kampány alatt, amelyre azt válaszolta: „a [lapot kiadó] egyesület tagjai között nincsen párttag, mindenki civil. A Térségi Tények egy független médium, amely ellen sosem indult helyreigazítási kérelem. Az ellenzéki pártok szomorú mélyrepülésében a Térségi Tényeknek nincs szerepe.”

A gödi Samsung-gyár helyzetéről, a város ellehetetlenítéséről és a lakosság tiltakozásáról számos cikkben beszámoltunk.