Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elvenné a Magyar Orvosi Kamara jogait a Belügyminisztérium, miután nyomásgyakorlásba kezdtek az orvosok

Ez a cikk több mint 1 éves.

Törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium az egészségügyben működő szakmai kamarákról és az egészségügyről szóló törvények módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől – derül ki Pintér Sándor minisztériumának közleményéből. Az indoklásuk szerint a  „biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog”.

„A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan.”

A belügy szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a Kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését. A belügy szerint azzal, hogy a Kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, „megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait”.

„A Belügyminisztérium törvényjavaslata a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza.”

A Belügyminisztérium azt is írja, hogy az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja.

Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón már megalapozta a mai döntést, amikor tűrhetetlennek nevezte, hogy az Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat, akik részt vennének a kormány átszervezésében, amelyben összevonnák az alapellátást és az ügyeleti ellátást. Szerinte a Kamara visszaél a hatalmával, és azonnal bocsánatot kell kérni az érintett orvosoktól, különben a kormányzat meg fog fontolni lépéseket ezzel kapcsolatban. „Ha a Kamarában néhányan politizálni akarnak, akkor lépjenek be a megfelelő pártokba, amit azért tesznek, hogy az ügyeleti rendszer ne legyen működőképes, elfogadhatatlan” – mondta Gulyás.

A Kormányinfón elhangzottakra a Magyar Orvosi Kamara a Facebook-oldalán 5 pontban válaszolt:

  • A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.
  • A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.
  • A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.
  • Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

Ahogyan korábban írtuk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) februári küldöttgyűlésén úgy döntött hogy nyomásgyakorlásba kezdenek követeléseik érvényesítésére és egyhangúlag megszavazták, hogy

a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

Az egészségügyi dolgozók nyugodt és kiszámítható munkavégzéséhez azonnali korrekciókat is szükségesnek látnak, ezek:

  1. 2023. januártól elindított szakdolgozói béremelés
  2. A háziorvosi és fogorvosi ellátás megerősítése: biztosítani kell az alapellátás működési feltételeit, az elszálló rezsiárak kifizethetőségét, és ezt nem szabad kockáztatni nem kipróbált új finanszírozás erőltetett bevezetésével .
  3. A szakellátásban dolgozók munkafeltételeinek javítása: az orvosokat hasraütésszerűen értékelő szempontok helyett az ellátás minőségét valóban javító módszer kidolgozása. Az alapbért csonkító és a korlátlan időtartamú áthelyezést lehetővé tevő jogszabályok visszavonása. A szakellátók elvett pótlékainak visszaállítása. A személyes közreműködői munkaviszony  lehetőségének megtartása, mert enélkül gyakorlatilag nem működik a legtöbb kórház és rendelőintézet.

Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői akkor úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

(telex.hu, Mérce)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher