Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem fogadják el a mentősök, hogy az orvosok áldozata árán emeljék az ő bérüket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Abszurdnak és elfogadhatatlannak tartja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ)  Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) elnökének felhívását, amely szerint egy másik dolgozói csoporthoz – az orvosok csoportjához – tartozó munkavállalók bérelvonásával képzelné el az egészségügyi szakdolgozók béremelését. 

Mint arról szerdán beszámoltunk, Cser Ágnes a tiltakozó orvosoknak a Népszaván keresztül azt üzente az orvosoknak, hogy szolidaritásból mondjanak le az idei 11 százalékos bérfejlesztésükről, és „ne harcra buzdítsanak, hogy az ápolóknak és a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is jusson 2023. január 1-jétől bérfejlesztés”.

A MOMSZ csütörtöki közleménye szerint felháborította őket Cser nyilatkozata, és azt üzenik, az állami egészségügy működtetése a fenntartó feladata, így a működéshez szükséges anyagi feltételek megteremtése is. 

A betegek gyógyítása szerintük csapatmunka, amelyben részt vesz a mentő, az ápoló, az orvos, a háttértámogatást biztosító gazdasági, műszaki, adminisztratív területen dolgozók is, ezért

nem tudják elfogadni, hogy az orvosoktól való bérelvonás lenne az alacsony bérezésben részesülő szakdolgozók béremelésének korrekt megoldása.

Kiemelik: az orvostársadalom már kinyilvánította támogatását az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügyben dolgozók iránt azzal, hogy a szakdolgozói béremelést az egyik legfőbb követelésüknek tartják. Szerintük Cser felhívása gyengíti az érdekérvényesítők pozícióját, és méltatlan egy magát munkavállalói érdekképviseletnek tartó szervezethez. Elutasítanak minden bércsökkentést eredményező intézkedést, amely ellentéteket generál az egészségügyben – írja a MOMSZ.

Ahogyan korábban írtuk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) februári küldöttgyűlésén egyhangúlag megszavazták, hogy nyomásgyakorlásba kezdenek követeléseik érvényesítésére. A követeléseik között első helyen szerepelt a 2023. januártól elindított szakdolgozói béremelés, a velük való szolidaritásvállalás.

Az egészségügyi szakdolgozók már január végén sztrájktárgyalást kezdeményeztek a kormányzattal. A Független Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete (FESZ) mindenek előtt a demonstráció alatt is fenntartandó, úgynevezett elégséges szolgáltatásról kíván megállapodni a kormánnyal. A szervezet tagsága szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik. Ez idén nyárra mindössze 10-20 százalékos növekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja.

Azzal, hogy az egészségügyi szakdolgozók által várt béremelés nem valósult meg idén januárban, az orvosi és a szakdolgozói átlagbér aránya visszaesett a tavalyi 27 százalékról 21 százalékra, miközben az egészségügyi szaktárca korábban ennek az aránynak a 37 százalékra javítását tűzte ki célul. Ahogyan arról korábban írtunk, már a 27 százalék is az uniós rangsor utolsó helyén állt.

A szakszervezet keddi bejegyzése szerint az első, február 20-i sztrájktárgyaláson nem történt érdemi előrelépés.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán