Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Traktorokkal tiltakoztak helyiek Madocsán a paksi beruházást kiszolgáló bánya ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Traktoros tüntetést szereztek csütörtökön a paksi beruházás építőanyag-igényét kiszolgálni hivatott madocsai kavicsbánya ellen tiltakozó helyiek, a témában pedig feszült hangulatú közmeghallgatást is tartottak.

A kavicsbánya a helyi lakosok és a település képviselő-testületének tiltakozása ellenére kaphat ismét zöld utat.

Mint decemberben beszámoltunk róla, ismét kérte a település a kormányhivatalt, hogy ne engedélyezze a bányát, miután a madocsai kavicsbánya tervét egyszer már elkaszálták a helyi tiltakozás hatására. A beruházók azonban új cégnév alatt, BET-KAVICS Kft. néven ismételten megpróbálkoznak a bánya környezetvédelmi engedélyeztetésével, ennek a folyamatnak a hatósági közmeghallgatása zajlott csütörtökön, Tetlák Örs LMP-s politikus videója szerint meglehetősen paprikás hangulatban.

Az LMP-s képviselő emlékeztetett, hogy nemcsak a képviselő-testület elutasító a bányával szemben, de helyi népszavazást is tartottak, melyen a lakosok egyértelműen állást foglaltak a bányanyitással szemben: 75 százalékos részvétel mellett 95 százalékos volt a bányanyitás elutasítottsága.

Dr. Englert Roland madocsai lakos Facebookra töltött videója is jól átadja, hogy a közmeghallgatás során az egybegyűltek határozottan kiálltak a beruházók szándékaival szemben, beszámolója szerint a lakosokat nem tudta meggyőzni a bányanyitás melletti érvekkel. Englert emlékeztetett, hogy akkora lyukat ásnának a falu melletti földbe, melyben egy 300 milliós tömegsírt lehetne létesíteni, amire a lakosok

„Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!” skandálással feleltek.

Egy ekkora bányából számításai szerint jelenlegi árak mellett fejenként több, mint százmillió forintnyi kavicsot lehetne kitermelni – ebből azonban a falu lakossága aligha részesülhetne.

Csütörtök este álláspontjuk nyomatékosítása érdekében számos lakos vonult fel traktorokkal Madocsán, melyekre a bányanyitást ellenző transzparenseket aggattak, ez látható többek között az alábbi videón is:

A bányát ellenzők visszatérő érve, hogy megnyitásával súlyosan károsodnának Madocsa természeti értékei, tönkretenné az ottani lakosok életét, és a termőföldeket is veszélyeztetnék, melyek sokaknak biztosítják a megélhetést.

A falu képviselő-testülete és vezetése már a kezdetektől egyértelműen a lakosok mellett, a kavicsbánya ellenében foglal állást.

A fenti bejegyzésben is felhívják a figyelmet arra, hogy a Bet-Bau Kft. 2017-es bányanyitási szándékát is egyértelműen elutasították, és a képviselő-testület határozatot is hozott, miszerint elutasít minden, bánya nyitásával kapcsolatos tevékenységet. A kormányhivatal ennek ellenére kiadta az engedélyt, amit viszont sikerrel fellebbezett meg a bíróságon a település, a Madocsáért Egyesület, Bölcske önkormányzata valamint civilek. Később Bet-Kavics Kft. néven próbálkoztak, de ismét elutasításba ütköztek. Az engedélyezéssel kapcsolatos peres eljárások jelenleg is zajlanak.

A település 10 kilométerre fekszik Pakstól, és az ott bányászott sódert elsősorban a tervezett, új paksi atomerőmű-építésen szeretnék felhasználni, tehát a beruházók számára ezért lenne különösen észszerű megoldás, kivált hogy a Dunán rögtön el is tudnák szállítani a kitermelt nyersanyagot. Ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy a Paks II. projekt folyamatos csúszásai, valamint az Oroszországra kivetett szankciók miatti bizonytalanságokból fakadóan a tervezett bánya értelme úgy ahogy van megkérdőjelezhető.

Az ügy érdekessége, hogy noha a fentiek alapján a kormány számára is igen fontos lehetne a bánya engedélyezése és megnyitása, eddig nem vették el a falutól az érintett területet, nem jelöltek ki különleges gazdasági övezetet, ami jelentősen megkönnyítené a beruházó akaratának érvényesítését a helyiekkel és a település vezetésével szemben.

Címlapkép: Wikipedia / Akela