Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szálasi hozzátartozói és a főpolgármester is a nyilas emlékhellyé alakított sír helyreállítását követelik

Ez a cikk több mint 1 éves.

Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közművek (BKM) vezérigazgatóját Szálasi Ferencné nyilas emlékhellyé alakított sírjának helyreállítására – derül ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes lapunknak nyújtott tájékoztatásából, amelyet a múlt héten megjelent cikkünkkel kapcsolatban adott. A Népszavához eljutatott közleményben pedig Szálasi Ferenc unokaöccsei követelték a nyilaskereszt és a háborús bűnös politikus fotójának eltávolítását.

Amint arról beszámoltunk, a „nemzetvezető” özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a Szálasi Ferenc emlékére felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hajazó szimbólum is. Utánajárásunk nyomán kiderült, hogy ezeket az átalakításokat a sír új rendelkezője végezhette el, aki vélhetően az újfasiszta Magyarelvű Mozgalom vezetője.

Karácsony Gergely felkérte a közműveket a helyzet rendezésére

Cikkünk megjelenése után Fiala János KeljFelJancsi című műsorában beszélt az ügyben Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel, aki a műsorvezetőnek elmondta, ők is lapunkból értesültek az átalakítás tényéről. Arra a kérdésre, hogy ezt észlelnie kellett volna-e a temetkezési vállalatnak, elmondta, véleménye szerint igen, hiszen ahogy cikkünkben is írtuk, az ilyesfajta átalakítások terveit be kell mutatni a temetkezési intézetnek.

Szálasi Ferencné Lutz Gizella és testvére, dr. Weninger Lászlóné Lutz Katalin, valamint édesanyjuk, Lutz Ferencné Köhler Katalin sírja a Farkasréti temetőben. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

Azt sem tartja életszerűnek, hogy az átalakított sírt (vagy akár az átalakítás folyamatát) ne vegye észre a temető egy dolgozója, de nem tartja elvárhatónak, hogy a dolgozók az új síremléket „helyben minősítsék”.  

„Ha engedély nélkül valaki elkezd ott dolgozni, és azt valaki észreveszi, akkor miért nem kérdezte meg, hogy mi történik? Az persze igaz, a temetkezési intézet munkatársainak mentegetése nélkül, hogy helyben a BTK és a temetkezési törvény szabályzatát végigfuttatva nehezebb megítélni, hogy milyen jogi eszköze van a folyamat megállítására.”

Elmondta, mivel a felirat, a kép és a szimbólum is magán a síron van, így azt a temető dolgozói csak rongálással tudnák eltávolítani, amihez nincs joguk. Kérdés szerinte, hogy megvalósul-e a BTK hatálya alá eső törvénysértés, és a nyilaskereszt-szerű szimbólum kimeríti-e az önkényuralmi jelkép fogalmát. „Ezt a bíróságnak kell kimondania” – jegyezte meg. Kiss Ambrus hozzátette azt is, hogy a BKM főpolgármesteri kérésre adott elsődleges tájékoztatása alapján a temetői törvény megsértésére sor került, mivel

az iratanyagok között ilyen átalakítási igénynek vagy terv benyújtásának nem találták nyomát.

Kiss a BKM kommunikációját is problémásnak találja, szerinte az hárító jellegű volt. Elmondta, hogy kérnek még pár napot az ügy mélyebb feltárása és a lehetséges lépésekkel kapcsolatos jogi állásfoglalás megszületésére. Kiemelte, szeretnék elkerülni, hogy bármelyik budapesti temető szélsőjobboldali emlékhellyé alakuljon át.

Eltorzított nyilaskereszt Szálasi Ferencné Lutz Gizella és testvére, dr. Weninger Lászlóné Lutz Katalin, valamint édesanyjuk, Lutz Ferencné Köhler Katalin sírján a Farkasréti temetőben. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

A műsor után a főpolgármester-helyettest írásban kerestük meg kérdéseinkkel. Kiss Ambrus válaszából kiderül, Karácsony Gergely levélben kérte fel a BKM vezérigazgatóját, hogy tegyen intézkedéseket a helyzet megoldása érdekében. Idézte a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletet, aminek 14. § (1) bekezdése szerint „[a] közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad.”

„Főpolgármester személyes meggyőződése, és ebben osztom teljesen álláspontját, hogy a sírjelen a »Szálasi Ferenc emlékére« felirat mind az »oda nem illő«, mind pedig a »közízlést sértő« fordulatot kimeríti. 

Ennek kapcsán felkértük a BKM-et, hogy a temetési hely felett rendelkezési jogot gyakorlót hívja fel a jogszabálysértő felirat eltávolítására, ennek eredménytelensége esetén pedig a törvényes jogkövetkezményeket alkalmazza.”

A főpolgármester-helyettes válaszai alapján megkerestük a Budapesti Közművek vezérigazgatóját, hogy tájékoztatást kérjünk a megtett lépésekkel és a lehetséges jogi következményekkel kapcsolatban. Válaszával cikkünket frissítjük.

Az eredeti cikk megjelenése előtt megkerestük az ügyben a Budapesti Közművek Temetkezési Divízióját, akik cikkünk megjelenése után megküldött válaszukban úgy fogalmaztak: „A sajtómegkeresésben megfogalmazott kérdés meghaladja egy közszolgáltató illetékességét, így ebben az összetett és történelmi érintettségű kérdésben a Budapesti Közművek nem érintett.” A nekik megküldött kérdéseket Kiss Ambrusnak és a BKM vezérigazgatójának is továbbítottuk.

Szálasi unokaöccsei: Hagyják békében nyugodni Lucz Gizellát, aki szenvedett még az életében eleget

A Népszavához eljuttatott közleményükben reagáltak Szálasi Ferenc és Lutz Gizella hozzátartozói az átalakításra:

„Mi, alulírottak, Szálasi Ferenc és Szálasi Rudolf, a halálra ítélt és kivégzett Szálasi Ferenc unokaöccsei felháborodással értesültünk Lucz (Lutz) Gizella sírjának nyilaskeresztes emlékhellyé torzításáról.

Felszólítjuk az illetékeseket a nyilaskereszt sürgős levételére a sírkőről, valamint nagybátyánk fényképének eltávolítására. A számunkra ismeretlen elkövetőt pedig arra szólítjuk fel, hogy hagyja békében nyugodni Lucz (Lutz) Gizellát, aki szenvedett még az életében eleget.”

(Amint azt február 6-i cikkünkben is írtuk, Ungváry Krisztián történész szerint Szálasi Ferenc felesége nevének helyesírása vitatott, Szálasi özvegye aláírásban a „Lucz” formátumot használta. Mi az eredeti cikkben és most is a „Lutz” alakot alkalmazzuk, mivel a síron is így szerepel.)

Kiemelt kép: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin