Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jövő héten folytatódik a Wolt-futárok sztrájkja Csehországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn, február 6-án került sor a futárok első találkozójára a Wolt csehországi vezetőségének képviselőivel. A megbeszélésen részt vettek a múlt heti tiltakozó akció szervezői is – írja az A2larm.cz. Míg a menedzsment szerint a találkozó célja az volt, hogy „jobban megértsék a futárok aggodalmait, és visszajelzést kapjanak az egyéni kiigazításokkal kapcsolatban”, a tiltakozás szervezői elsősorban „az elégedetlenségkett akarták kifejezni, amely abból a régóta tartó tendenciából fakad, hogy folyamatosan csökkentik a fizetéseiket, és a cég vezetése nem hallgatja meg őket”.

A futárok a megbeszélést követően bejelentették,  február 14-re, keddre újabb sztrájkot szerveznek.

Amint arról beszámoltunk, új juttatási rendszert vezet be a Wolt Csehországban, ami miatt a futárok bónuszai akár 20 százalékkal is csökkenhetnek. Emiatt február 1-re a cég kiszállítói sztrájkot szerveztek. A múltheti tüntetés előtt a Wolt egy kérdőív segítségével elkezdte összegyűjteni a futárok javaslatait. A tiltakozás szervezői azonban ezt már korábban is a futárok rövid távú megnyugtatására szolgáló módszernek minősítették.

A vezetőség elismerte, hogy a rendszerben kisebb változtatások történtek, és ez vezetett a sztrájkhoz, ami során a futároknak sikerült ideiglenesen megakadályozniuk, hogy a Wolton keresztül rendeljenek és szállítsanak ki ételt Prágában.

„Az indulás óta rendelkezésünkre álló adatok és a több ezer partnerfutár észrevételei alapján végrehajtottunk néhány kiigazítást. A fő változás a minimális rendelési összeg növelése lesz, ami vonzóbbá teszi a kapcsolt rendeléseket. A változtatások célja, hogy minden egyes megrendelés vonzóbbá váljon, és ezáltal felgyorsuljon a kiszállítás ideje. Fontos számunkra, hogy a futárpartnerek bevételei a változás előtti szinten maradjanak”

– mondta Jan Foret, a Wolt csehországi vezérigazgatója sajtóközleményében.

A tiltakozás szervezőinek képviselői azonban nem bíznak az ígért változásokban, ezért további tiltakozásokat és akciókat terveznek: ”

„Nem hiszünk abban, hogy a helyzet javulni fog, és attól tartunk, hogy a béreink elfogadhatatlanul alacsonyak maradnak, vagy a vezetőség csak rövid időre emeli őket, hogy megakadályozza a további demonstrációkat. Ezeket a félelmeket súlyosbítja a vezetőség stílusa is. Célunk, hogy együttműködésbe dolgozzunk a cégvezetésével, de csak úgy, ha a futárokat tiszteletben tartják és figyelembe veszik az igényeiket.

Nemrég számoltunk be arról a sikeres sztrájkról, amelynek során a ciprusi Wolt-futárok tárgyalóasztalhoz kényszerítették a cég ottani vezetését hasonló okokból.

Egy akkor nyilatkozó futár szerint ott is az volt a helyzet, hogy a kezdetben kedvező munkafeltételek megváltoztak a cégnél, amint elegendő futárt toboroztak.

De Magyarországon se rózsás a helyzet, itthon tavaly nyáron a kata-adónem részleges eltörlése után a futárok kénytelenek voltak áttérni a több költséggel és könyveléssel járó átalányadózásra. A megnövekedett adminisztrációs terheket meg lehet kerülni azzal, hogy munkaerő-közvetítőn lesz valaki futár, de azzal megnő annak kockázata, hogy ugyanaz fog történni, ami Cipruson: egyre többet vonhatnak le a bérekből.

Ennek lehet alternatívája, ha a futárok saját „közvetítőbe”, azaz szövetkezetekbe tömörülnek, de ezt a Wolt anyagi ösztönzőkkel nehezíti.

A kata eltörlése után a Wolt futárok többsége átalányadózásra váltott, de a cég nem igazán hagyott nekik más választást és a megnövekedett könyvelés terheit is a „vállalkozóira” hárította.

(A2larm.cz, Mérce)

Címlapkép: Kiss Soma Ábrahám / Mérce