Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kompenzálja a szövetkezetben dolgozó futárokat a Wolt, a könyvelői terheket továbbra is a munkavállalkozókra hárítják

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerkesztőségünk birtokába jutott a Wolt egy levele, melyben a katáról átalányadózásra való átállásra készítik fel a cég futárait. Mivel az átalányadózás  magasabb adókkal és magasabb könyvelői költségekkel jár, mint a kata, az ételszállító cég új kompenzációs rendszert vezetett be ennek ellensúlyozására.

Az új rendszerben ha egy futár százhuszonöt címre szállít ki egy hónapban, tízezer forintos kompenzációban részesül, míg háromszáz címért harmincezer forint, hatszáz címért nyolcvanezer forint, nyolcszáz címért százhúszezer forint jár majd.

A cég reméli, hogy az új kompenzációs rendszer megkönnyíti az átállást szeptember 1-től,  vagy ahogy a Wolt fogalmaz:”zavartalanul folytatódhat a közös munka, a szabadságot és a rugalmasságot teljes mértékben megtartva„.

A kompenzáció nem vonatkozik a Bt.-n, Kft.-n vagy szövetkezeten keresztül dolgoztatott futárokra.

Pedig a szövetkezeti modell számos más előnnyel járhatna a futárok számára, amelyek hosszú távon nem állnának a Wolt érdekében. Ilyen előny például, hogy a szövetkezet egységesen intézheti könyvelői ügyeit, vagy akár a betegszabadságot és a munkaeszköz javítását is garantálhatja.

A levél az átalányadózásról úgy ír, mint amit a Wolt futárai választottak, nem  úgy, mint amit a cég javasolt.

A futárok a Wolt levelében beajánlott könyvelői cégekből is válogathatnak, amelyek „teljeskörű szolgáltatást” és „kedvezményes árakat” biztosítanak. A könyvelés költségének áthárítása a kvázi alkalmazott „kényszervállalkozókra” tipikus példája annak, hogyan bújnak ki a platformcégek a munkáltatói kötelességek alól a „szabadság” és a „rugalmasság” nevében.

Címlapkép: Kiss Soma Ábrahám / Mérce